Una nova recerca, codirigida pel santboià Manel Esteller, proporciona pistes per entendre les funcions de seqüències d’ADN antisentit
L’etern repte de la investigació científica és avançar en el coneixement de l’ADN (DNA segons les seves sigles en anglès). Cal entendre i reflectir la cadena d’àcid desoxiribonucleic que conté les nostres instruccions genètiques i la de tots els sers vius en un llenguatge com si de literatura es tractés, per a la seva millor comprensió. És la parla de l’activitat del genoma humà que, tradicionalment, s’ha expressat com l’escriptura occidental: d’esquerra a dreta en l’ADN.
No obstant, des de fa un temps, es coneix l’evidència d’unes quantes seqüències d’ADN ‘rebel’ que s’activen a l’inrevés, de dreta a esquerra, i que han estat anomenades ‘transcrits antisentit’.
Per acabar amb el gran desconeixement que hi ha al voltant d’aquests trams d’ADN en sentit contrari, una nova recerca codirigida pel santboià Manel Esteller, professor del Departament de Fisiologia II i investigador ICREA a l’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL), i per Sònia Guil, investigadora del mateix institut, proporciona pistes i mecanismes per entendre les funcions d’aquests gens i les seves alteracions en el càncer.
El treball ha estat publicat a la revista ‘Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS), dels Estats Units.
Referència de l’article: R. Boqué Sastre, M. Soler, C. Oliveira Mateos, A. Portela, C. Moutinho, S. Sayols, A. Villanueva, M. Esteller i S. Guil. «Head-to-head antisense transcription and R-loop formation promotes transcriptional activation». Proceedings of the National Academy of Sciences, 2015. Doi: 10.1073/pnas.1421197112