Una retallada de la partida destinada al tram flexible deixa sense ajuda a milers d’infants del Baix Llobregat. El 50% de les famílies d’aquests nens estan sota l’ajuda de plans d’intervenció social dels ajuntaments.
Nova guerra oberta en matèria educativa entre els ajuntaments del Baix Llobregat i la Generalitat de Catalunya, aquesta vegada, per les beques menjador i, per tant, amb els nens i nenes del territori com a víctimes. El Fòrum Social del Baix Llobregat ha sortit al carrer per mostrar el seu rebuig a la disminució de la partida pressupostària de la Generalitat de Catalunya en relació a aquests ajuts.
Una retallada que, segons el col•lectiu, deixarà sense beca a més de 2.000 dels 11.000 infants tot i complir amb els barems recollits, precisament, pel Govern català. De fet, moltes d’aquestes famílies ja tenien aprovada la beca que ara penja fil tot i representar en molts casos d’un ajut per rebre l’únic àpat del dia: “Vull recordar que el 50% de les famílies estan amb plans d’intervenció social en els seus ajuntaments del Baix Llobregat”, assegura el president del Consell Comarcal, Josep Perpinyà.
En concret, la disminució de la partida es dóna en el tram superior a les beques garantides –que ara per ara sí estarien garantides-; és a dir, amb les beques flexibles i que afecta a quasi una quarta part dels nens i nenes que han sol•licitat l’ajuda: “Vull reconèixer l’esforç de la Generalitat amb les beques garantides; però el que estem demanant és que aquest tram superior no disminueixi perquè afecta a moltes famílies. Li demano, doncs, a la consellera Rigau que ho reconegui i que no ens faci als ajuntaments fer aquest complement econòmic”, demanava Perpinyà abans de reclamar a l’ens autonòmic complir amb la seva obligació: “Reconeixem la situació econòmica de la Generalitat, però s’ha de prioritzar ara més que mai perquè els ajuntaments també estan malament. El que passa és que nosaltres veiem els problemes amb noms i cognoms. Tenen ulls i tenen cara. Els ajuntaments i Serveis Socials estem atenent més gent que mai i estem posant més recursos que mai. A mi em trobaran per unir esforços, però cadascú amb les seves competències, cadascú amb els seus recursos”.
Així s’expressava el president comarcal davant la manifestació que el Fòrum Social del Baix Llobregat va organitzar just davant la seu de Serveis Territorials d’Ensenyament del Baix Llobregat (Sant Feliu de Llobregat) sota el lema ‘Més beques menjador, més cohesió social’: “Una cosa que tenim clara a la zona metropolitana i, en concret, al Baix Llobregat és que aquesta és una lluita per la cohesió social, com sempre, perquè no hi hagi barris de primera i barris de segona. Aquestes necessitats les atendrem sempre”, assegurava l’alcalde de Sant Feliu, Jordi San Jose. “Els ajuntaments farem tot el possible perquè cap nen i nena vagi a l’escola sense igualtat en condicions amb la resta. El dret a l’alimentació és un dret bàsic com l’educació i l’habitatge”.
Es mantindrà la lluita
La disminució de la partida, que es va conèixer fa setmanes, és de 250.000 euros (de 517.554 euros en el curs passat a 266.616 euros) el que ha iniciat aquest procés de protesta on representants socials, polítics, sindicals i educatius han mostrat el seu rebuig amb dos actes de protesta: un primer a una escola de Sant Vicenç dels Horts i, en segon terme, a Sant Feliu on es va tallar durant una hora l’antiga carretera de la N-II, l’avinguda de Laureà Miró. I és que, tot i els 3,5 milions d’euros que ja hauria destinat la Generalitat a les beques menjador, no seria suficient per donar cobertura a totes les famílies que compleixen amb els requisits que demana el decret d’Ensenyament. Per aquest motiu, Pura Velarde, portaveu del Fòrum va assegurar que mantindran les mobilitzacions: “Seguirem reivindicant que no hi hagi més retallades. Que es doni als nens i nenes el que necessiten, que és un dret i no una caritat. La situació de les famílies ja ha demostrat al llarg d’aquests anys que és necessari i per això demanem a la Generalitat que destini els recursos necessaris perquè cap nen es quedi sense beca menjador”. III