El sindicat ha aconseguit el suport de tots els ajuntaments del territori i introdueix aquest debat a l’agenda política. La prestació ‘Garantia+55’ defensa el pagament del Salari Mínim Interprofessional i el manteniment de les bases de cotització
Al llarg d’aquests anys de recessió, de reajustament i de lluita per fomentar l’ocupació mai s’ha posat el focus en aquest col·lectiu d’aturats. Es va treballar pels joves; es va incentivar l’emprenedoria; es van aprovar incentius fiscals per a les empreses; es va modificar el marc legal laboral per afavorir -l’ocupació, encara que sigui temporal i en condicions precàries, i la reducció dels costos dels acomiadaments. Mai, però, s’ha prestat interès als aturats sèniors que, tot i la seva experiència acumulada, no aconsegueixen tornar al món laboral. De fet, és, per franges d’edat, l’únic grup d’aturats que no aconsegueix reduir les xifres.
Per aquest motiu, ara, UGT del Baix Llobregat ha engegat tota una ronda pels ajuntaments del territori per presentar una moció en defensa del que ells han denominat ‘Garantia+55’. Tal i com es recull als documents oficials de la moció, ‘Garantia+55’ és una nova prestació per a persones de més de 55 anys que es trobin a l’atur, que tinguin cotitzats un mínim de 15 anys i que hagin exhaurit la prestació per desocupació contributiva i que, per tant, no tenen cap ingrés. Si es compleixen aquests requisits, UGT proposa, d’una banda, donar una prestació econòmica equivalent al Salari Mínim Interprofessional vigent (actualment és de 648,60 euros) i, d’altra, mantenir d’entre el 90 i el 100% del còmput de les bases de cotització en la mateixa quantia que la darrera prestació contributiva, de tal manera que aquest aturat mantingui el seu càlcul de prestació de la Seguretat Social en cas de jubilació o altre qüestions.
I és que, efectivament, aquest punt és una de les majors preocupacions d’aquest col·lectiu que, tot i estar treballant durant 30 anys, ara es veuen com poden perdre o veure’s molt reduïda la seva prestació per jubilació, que la tenen a tocar. Tot degut a un sistema de retribucions en gran part obsolet de la Seguretat Laboral.
Que no es perdi la jubilació
La moció d’UGT Baix Llobregat recull, a més, quatre punts més genèrics que es fixen com estratègies de futur a seguir: “Afrontar la gran complexitat i fragmentació dels diferents sistemes de protecció; finalitzar l’estigmatització de les persones desocupades i, en especial de les majors de 55 anys; analitzar l’eficiència dels programes d’inserció; i, últim, apostar per un increment del SMI fins els 1.000 euros per tal d’apropar-nos a la Carta Social Europea. En aquest sentit, el nostre país té molt recorregut per fer, ja que ha patit, primer, un estancament en el increment del SMI i, segon, perquè es mantenen xifres més properes a Portugal o Grècia que no pas als grans països de la Unió Europea que ens dobla o quasi triplica, en el cas de Luxemburg. Segons les dades d’Eurostat, amb el model de 12 pagues (per aquest motiu la quantia és diferent al càlcul espanyol, de 14 pagues) Espanya té un SMI de 748,30 euros, just per sobre de Grècia (683,76) o Portugal (565,83), però molt lluny de Regne Unit (1.244,42), França (1.425,67); Holanda (1.456,20); Irlanda (1.461,85), Bèlgica (1.472,42) o, com dèiem, Luxemburg (1.801,49).
D’aquesta manera, el sindicat dóna un impuls a nivell territorial que ja calia, ja que només L’Hospitalet s’ha mostrat al llarg dels darrers dos any com un dels ajuntaments més implicats en aquest sentit. Prova d’això és que a la segona ciutat més important de Catalunya es celebrés el I Congrés d’Aturats Majors de 45 anys, a més dels diferents plans d’ocupació que s’han engegat per aquest col·lectiu d’edat. L’últim, aquest novembre, mes en què s’han incorporat 84 persones d’especialitats com construcció, soldadura, pintura, fusteria, jardineria, civisme o administració. L’interès creixent per aquest col·lectiu ha arribat també a la Generalitat de Catalunya amb la proposta ‘Grans Actius’. III