Si d’una qüestió pot presumir El Prat de Llobregat és de la qualitat i de la modernitat dels seus equipaments tan culturals com esportius. Però la ciutat tenia una històrica espina clavada amb l’antic teatre Artesà, ubicat al carrer Centre, la remodelació del qual s’ha anat endarrerint legislatura rere legislatura. Fins aquesta, la última de l’alcalde ecosocialista Lluís Tejedor, el que converteix aquest projecte, segurament, en el més importants per aquests quatre anys. Després de tres setmanes exposades les cinc propostes de les 45 presentades, el jurat multidisciplinar format per una quinzena de persones ha escollit ‘Històries’, el projecte del tàndem format per Manel Bosch i Aragó (www.ammarquitectes.com) i Joan Forgas i Dolors Illa-Català (www.forgasarquitectes.com), els quals van realitzar ja la reforma de la Casa de la Vila.
Segons el jurat, ‘Històries’ ha estat l’opció que millor s’adequava al compliment dels requeriments del plec de clàusules del concurs, amb els quals s’intentava trobar l’equilibri entre la tradició i un concepte arquitectònic funcional i flexible, amb una oferta més completa i més moderna. En aquest sentit, ‘Històries’ destaca “l’equilibri entre els mitjans que es proposen i el resultat que s’aconsegueix, atenent a l’objectiu d’establir un vincle emocional i de continuïtat amb la història de l’antic Artesà”, recull el veredicte. A més, es valora positivament el contacte del nou edifici amb la ciutat, especialment amb el carrer Centre; la seqüència pati-bar-vestíbul o la sostenibilitat del projecte.
El nou teatre comptarà amb una sala gran per 600 espectadors (amb un escenari de 23,2 metres d’amplada, 11,5 m de profunditat i 21 m d’alçada) i una sala petita per unes 150 localitats. A més, hi haurà sales d’assaig, camerinos, magatzems, un ampli vestíbul per rebre a la ciutadania i, a l’exterior, un espai públic arbrat que manté els grans plàtans existents. La proposta manté les façanes laterals actuals i gran part del foyer, així com l’entrada principal amb l’objectiu de mantenir l’esperit de l’antic teatre. Amb tot, després d’observar les maquetes, sembla més un nou gran Cèntric, amb alguns elements arquitectònics de l’antic teatre. De fet, les cinc propostes finalistes van aixecar les crítiques de destacades figures locals com l’historiador Jordi Ramos, que va denunciar, fins i tot, l’ocultació d’un informe tècnic per part de l’Ajuntament amb el qual es demostrava la viabilitat de rehabilitar l’estructura de l’edifici. En aquest sentit, l’Ajuntament considera, segons fonts oficials, que la “rehabilitació de l’antic teatre s’havia descartat perquè implicava insuperables mancances funcionals i espacials (confort, seguretat, accessibilitat dels espectadors, capacitat d’usos, potencial cultural i social...)”.
Davant el rebuig dels projectes, de fet, aquest 17 de desembre hi haurà a les golfes de l’Artesà una assemblea sota el lema ‘Aturem l’enderroc; Salvem l’Artesà’ per iniciar un espai de mobilització ciutadana en contra del projecte ja definitiu.
Construït l’any 1919 per Antoni Pascual, sempre ha estat un referent de l’activitat socio-cultural de la ciutat, fins que ja en l’època democràtica es fessin evidents les mancances de l’estructura del teatre. L’any 2003, l’Ajuntament el va adquirir oficialment amb la intenció de remodelar-lo, procés que arriba definitivament ara. Amb l’actual projecte aprovat, el nou equipament cultural es posarà a l’alçada de l’Atrium de Viladecans, l’Auditori de Cornellà o el Núria Espert de Sant Andreu de la Barca, fet que posicionarà a la ciutat pratenca com atractiu cultural per rebre tot tipus de propostes. Això sí, amb un nova pèrdua patrimonial i un greuge a la història local. El debat, ben segur, continuarà.