El primer Ple municipal de El Prat de Llobregat de l’any havia de ser curt i amable, segons un ordre del dia –informativament parlant- intranscendent. De fet, tot apuntava a que la major anècdota del vespre seria l’absència, per indisposició, de l’alcalde de la ciutat, Lluís Tejedor, que, segons diferents assistents al Ple, companys regidors i periodistes, mai ha faltat en el que porta com a edil. L’acte el va presidir, com marca el reglament, el primer tinent d’alcalde, Juan Pedro Pérez (PSC), que, fins i tot, va despertar els somriures del plenari quan Miguel Ángel Ochoa, portaveu del Partit Popular de El Prat, es va dirigir a ell com a president del Ple.
Per cert, qui tampoc semblava que estigués fou la portaveu del grup Guanyem, Cristina Simón, que tot i ser la única representant del partit no va participar en cap moment del Ple, ni amb cap comentari, cap oposició, ni amb cap prec ni pregunta; sent així l’únic grup municipal en només participar a través del seu vot. No és la primera vegada que s’observa certa passivitat en la seva figura: recordem, de fet, al Ple del mes de novembre, quan es modificaven els reglaments i ordenances de diferents òrgans, taules o comissions municipals de participació, de manera que el pluralisme del Ple es veiés reflectit, Simón va exposar la seva preocupació, com a única regidora, d’haver de representar el seu partit a tots els òrgans de participació sectorials que es deriven: Consell Municipal de Serveis Socials, Consell Escolar Municipal del Prat, Consell Municipal de Medi Ambient...
Tornant al contingut polític del Ple de gener, el més interessant va quedar –trencant amb el que es preveia- pel final, per la ronda de precs i preguntes, quan el regidor no adscrit José López, ex de Se Puede El Prat, va exposar el seu desacord amb que no entrés en l’ordre del dia una moció d’urgència en favor dels condemnats pel Tribunal Suprem el passat mes de març pels fets ocorreguts davant el Parlament de Catalunya al juny de 2011. La sentència donava la volta a l’absolució de l’Audiència Nacional i, per tant, vuit persones hauran de fer front a penes de presó de fins a tres anys. Tot i la legitimitat de la moció, el tinent d’alcalde titular d’Alcaldia, Serveis Centrals i Promoció de la Ciutat, Rafael Duarte, també portaveu del grup municipal majoritari d’ICV-EUiA, el va respondre perquè no s’havia considerat d’urgència: “No entenem perquè hi ha tanta pressa en presentar aquesta moció ara sobre un tema que va passar fa deu mesos. Bé, sí que puc saber algunes coses, però són de règim intern i no les diré”, deixava anar Duarte. “Creiem que es pot incorporar a l’ordre del dia ordinari de febrer i nosaltres ens hi sumarem i votarem a favor”.
La resposta, segurament, a aquesta incertesa que va deixar anar el portaveu ecosocialista la va aclarir, volent o sense voler, la portaveu i única regidora de Se Puede El Prat, Sandra Patricia Daza, després d’anunciar que anaven a engegar una recollida de signatures entre la ciutadania en favor dels condemnats pel Suprem i que, per tant, estaven d’acord en presentar la moció al febrer. Així, doncs, la moció d’urgència era, es sobreentén, una manera de presentar abans aquesta moció, com dèiem, sobre un tema que es va donar al març de 2015 i que, per tant, no té res d’urgència; un gest molt poc democràtic, que impedia, a més, el consens i el debat dels grups municipals per part del regidor no adscrit, José López, el qual s’ha aferrat a la seva condició de regidor tot i les peticions de dimissió que va rebre després de deixar de formar part del grup Se Puede El Prat.
En contra dels impagaments a Bellvitge
Descartada la moció d’urgència de López, la única moció del vespre va ser la presentada, precisament per Se Puede El Prat, per rebutjar les precàries condicions laborals dels treballadors de l’Hospital Universitari de Bellvitge, després, a més, d’un episodi d’impagament a un grup de treballadors. La moció va derivar en una discussió política entre Daza i la portaveu de Convergència Democràtica de Catalunya, Imma Llopis, qui va titllar de “partidista i demagog” l’ús que Se Puede El Prat feia dels treballadors de l’àmbit sanitari, al qual ella mateixa pertany: “Que diguis que l’hospital ha perdut qualitat em sembla una falta de respecte als treballadors, a més, perquè és mentida”, va exclamar, donant resposta a una nova moció contra les retallades a Bellvitge. La moció va ser aprovada amb tots els vots favorables, fins i tot els del Partit Popular, i amb l’abstenció de CDC que, va aprofitar el Ple d’ahir per trencar definitivament amb Unió Democràtica de Catalunya, modificant formalment el nom del grup municipal: “Així no teniu ja la temptació de dir Convergència i Unió”, tancava Llopis aixecant la rialla del Ple.
2.000 polseres preparades de Protecció Civil per no perdre la canalla
Altres dels temes que es van abordar durant la ronda de precs i preguntes va ser la proposta del Partit Popular perquè l’Ajuntament es sumi a la campanya de Protecció Civil de repartir polseres per nens durant els grans esdeveniments.
Aquesta campanya va començar ja per la cavalcada de reis amb el repartiment, a una trentena de municipis de Catalunya, de 55.000 polseres. El Prat va rebre 3.500 i, segons va confirmar Quim Bartolomé, titular de l’Àrea de Seguretat Ciutadana, Manteniment i Serveis Urbans, hi ha encara 2.000 polseres per repartir.
Les polseres permeten identificar als més petits en cas de pèrdua en un esdeveniment com el de Carnaval, que ja s’apropa, en una campanya on ja participa Sant Andreu de la Barca, Sant Vicenç dels Horts, Cornellà i El Prat.