www.elllobregat.com
La Diputació de Barcelona xifra en 58,6 milions d’euros el Catàleg de Serveis més digital
Ampliar

La Diputació de Barcelona xifra en 58,6 milions d’euros el Catàleg de Serveis més digital

viernes 22 de enero de 2016, 18:12h

L’ens provincial impulsa el Portal de Tràmits per facilitar la tasca de demanda de sol·licituds als ajuntaments

L’evolució de la partida referent al Catàleg de Serveis escenifica la importància creixent de la Diputació de Barcelona com a ens supramunicipal de cohesió territorial. Si al 2012, any de partida de l’anterior mandat, el Catàleg comptava amb 44,4 milions d’euros, aquest any l’ens provincial aportarà un total de 58,6 milions d’euros; catorze milions en només quatre anys i un 7,5% més respecte l’any anterior. Una millora que, igual que l’ajuda general de la Diputació, serà fonamental tal i com deia el president del Consell Comarcal del Baix Llobregat, Josep Perpinyà: “La presència avui de la Diputació de Barcelona és significativa. Estan trepitjant el Baix Llobregat per explicar la funció que tenen, que és fonamental per nosaltres com a territori. Els trenta ajuntaments, les més de 850.000 persones que formen part de la comarca necessiten de la Diputació. I crec que la vocació pública i la vocació d’ajudar a nivell local de la Diputació és innegable”, deia Perpinyà, sempre defensor de la cohesió territorial del Baix Llobregat. I és que ens amb els 1.176 milions d'euros que la Diputació va invertir durant l'anterir mandat a tota la demarcació, es van poder realitzar 60.976 actuacions. Aquestes xifres, segons es preveu, es mantindran i segurament es milloraran.

Sigui com sigui, és aquest concepte de cohesió territorial un denominador comú amb l’ens provincial, el qual dóna suport tant a les grans ciutats com Cornellà, Sant Boi o El Prat o grans comarques com el Baix Llobregat, com també als municipis com Collbató o Castellví de Rosanes o comarques com la nova del Moianès, on l’ajuda de la Diputació és clau pel desenvolupament: “Hem d’ajudar al reequilibri territorial. Que els municipis del nord del Baix tinguin les mateixes oportunitats que els municipis més poblats, sense oblidar que aquestes grans ciutats també poden patir problemàtiques que la resta no tenen”, ha explicat avui la presidenta de la Diputació de Barcelona, Mercè Conesa, al cor del Parc de Torreblanca on té la seu el Consell Comarcal. “Com ho fem? Mirant de fer una distribució de la despesa a partir de criteris objectius i a través de situar-nos, en el cas de la població, en franges de població que garanteixen uns mínims als municipis més petits i que tenen un topall per evitar que els grans municipis s’emportin tota la despesa. Després, també, combinem criteris de territorialitat com, per exemple, els quilòmetres quadrats de superfície”, ha concretat Conesa sota una premissa clara: “Hem d’incidir en l’autonomia municipal: la Diputació ve a ajudar, però són els ajuntaments els que han de prioritzar”.

En aquest sentit, els ajuntaments de tota la demarcació poden optar ja a tres eines bàsiques. La primera, com dèiem, es tracta de l’anual Catàleg de Serveis que continua amb la seva corba ascendent.

En segon lloc, trobem les Meses de Concertació, que es centra en les infraestructures i equipaments municipals. Així, els ajuntaments hauran de prioritzar fins a un màxim de cinc projectes a escollir, per presentar a la Diputació que, després, de manera bilateral es concretarà. També es pot, evidentment, focalitzar tota l’ajuda en un únic projecte, s’entén, que més ambiciós. En aquest sentit, Conesa ha volgut incentivar a la inversió després de molts anys de dificultats i d’austeritat quasi obligada en aquest aspecte, tot i que ha demanat prudència i bona organització del mandat.

Per acabar, el tercer pilar es tracta dels Programes Complementaris. Per començar, hi haurà un primer programa que recull una inversió de fins 10 milions d’euros per acabar de donar resposta a despeses i serveis pendents de l’anterior mandat. Després, aquests programes es concreten i donen resposta a les necessitats concretes i situacions dels municipis. Estaríem parlant de Plans d’Emergència Social o, per exemple, Plans d’Ocupació, dels quals es podrà tenir una programació més detallada a partir de març.

Entre les novetats més importants respecte a l’anterior mandat, trobem la transparència i la digitalització de les eines. En concret, parlem del nou Portal de Tràmits que permetrà als ajuntaments realitzar les sol·licituds via online, a més de poder consultar l’estat de la tramitació. Un avenç obligat que facilitarà la tasca a tots els governs locals.

¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (1)    No(0)

+
0 comentarios