La línia L9 del metro entrarà en funcionament el 12 de febrer
miércoles 27 de enero de 2016, 14:51h
Sense conductor i amb l'opció de la freqüència variable, la nova línia baixllobregatina generarà 23 milions més de viatges
Iniciat el procés d'explotació i operació conegut com a 'marxa en blanc' (proves del metro sense ciutadans, però amb les condicions, freqüències i horaris semblants a les reals), el nou conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, ha confirmat avui la data de posada en funcionament del servei de la L9 del metro en la seva zona sud entre l'Aeroport de Barcelona - El Prat i Zona Universitària: "Volíem fer una jornada específica de treball, per conèixer l'abast de l'obra i per acreditar que tot està en condicions perquè L9 pugui entrar en funcionament el dia 12 de febrer", ha dit Rull al vestíbul de l'estació de Mercabarna.
D'aquesta manera, efectivament, el metro estarà actiu per la celebració del Mobile World Congress (22-25 de febrer), el principal esdeveniment congressual de Catalunya. En aquest sentit, una de les novetats que aporta aquesta nova línia de metro de Barcelona serà la freqüència variable que aporta gràcies a ser un transport sense conductor. Segons ha informat Josep Rull, aquest tram del metro tindrà una freqüència ordinària de 7 minuts, que es reduirà, però, fins als 4 minuts si se celebren grans esdeveniments; el primer, el MWC. Així es podrà reduir el temps del viatge, que està estimat que sigui de 32 minuts entre la infraestructura pratenca i la Zona Universitària de Barcelona: "M'ha frepat molt veure la magnitud del projecte i veure el nivell de sofisticació extrema de l'operativa. Estem parlant d'una línia de conducció automàtica, i això vol dir dues coses: molta seguretat i, sobretot, la capacitat d'adaptar-nos a la demanda".
La L9 -infraestructura molt esperada com reflectia la gran quantitat de mitjans que han viatjat avui al comboi- connectarà, primer, Barcelona amb l'Aeroport més important de Catalunya, però, sobretot, ampliarà l'oferta a L'Hospitalet i arribarà -amb força- a El Prat de Llobregat, que tindrà set parades en el seu terme municipal (les dues terminals, Mas Blau, Parc Nou, Cèntric, Estació i Les Moreres). Amb les connexions amb la L1 (La Torrassa) i la L5 (Collblanc), s'estima que la L9 augmentarà la demanda amb 23 milions més de viatges.
En relació "amb els deures pendents", tal com ha dit Rull, la Generalitat s'ha fixat com una prioritat desenvolupar el ramal de la L9 a la Zona Franca i "ens haurem de seure amb l'Ajuntament de Barcelona i l'àmbit metropolità per buscar vies de finançament". Més lluny està el tram central que hauria de connectar la Zona Universitària i La Sagrera. En cap cas, però, el conseller ha donat un calendari de la previsió per aquestes infraestructures relacionades.