El Ple Municipal de Viladecans aprova la reforma de l’actual ordenança de serveis funeraris, així com el reglament regulador del cementiri. La moció, presentada per ERC-Viladecans i aprovada per unanimitat, defensa la lliure competència i major transparència en el sector.
La fi del monopoli funerari que hi ha establert al Baix Llobregat i L’Hospitalet està encara més a prop des d’ahir al vespre. Després dels reportatges que aquesta capçalera ha publicat en portada i com a temes del mes titulats ‘RIP al monopoli funerari’, ‘La Trampa funerària del Baix Llobregat’ i ‘La Informació, la millor aliada contra els abusos funeraris’ i després de la tasca titànica de l’Associació contra els Abusos en els Serveis Funeraris’, arrelada al territori tot i que ofereix la seva experiència a afectats de tot l’àmbit nacional, la transformació dels serveis funeraris comença a ser realitat. L’Ajuntament de Viladecans ha aprovat –per unanimitat- en Ple municipal una moció presentada pel grup municipal d’ERC de Viladecans amb la que el Govern local es compromet a iniciar la modificació de l’actual ordenança dels serveis funeraris de Viladecans, així com el reglament regulador del servei públic del cementiri.
D’aquesta manera, les ordenances s’adequaran a la legislació vigent que marcava la Directiva europea i que ja hauria d’haver tingut lloc l’any 2010, quan es va donar un termini de sis mesos. En concret, es tracta de l’article 25 de l’encara ordenança municipal de Viladecans que recollia, en base a la Llei del Parlament de Catalunya 2/1997 sobre serveis funeraris, aquests conceptes: “Els serveis funeraris que contempla aquesta ordenança només podran ser prestats per les empreses autoritzades per l’Ajuntament o bé pels propis serveis municipals”. Amb la nova redacció de la Llei, es destaca el dret dels usuaris a obtenir informació sobre els serveis als quals tenen accés i sobre condicions econòmiques d’aquests serveis, a més de recollir que qualsevol prestador de serveis funeraris amb habilitació pugui prestar el servei de transport de cadàvers i les activitats associades a tot el territori de Catalunya.
En aquest sentit, l’esmentada llei posa en valor la importància de vetllar per la lliure competència, un fet que aquí al territori continua sent una assignatura pendent. De fet, segons denuncia l’entitat, en el cas concret que afecta a Viladecans, Áltima no estaria complint amb els preus de les bases de licitació. “La oferta d’Áltima en Viladecans va ser més elevada en preus. Mémora tenia una proposta més barata. Però suposadament els va agradar més el disseny del tanatori d’Áltima”, critica el president de l’entitat, José Luis Manzano. Amb tot, el monopoli està a punt de tenir fi.
Nova empresa amb preus més competitius
Segons hem pogut saber, al mes de març està previst que comenci una nova empresa funerària amb uns preus d’uns 2.000 euros més costos de cementiri o cremació el que posaria fi definitiu al monopoli del sector. I és que, segons un estudi de l’associació, només a Viladecans s’haurien pagat uns sobrecostos de 5.500.000 milions d’euros entre l’any 2010 (quan va entrar en vigor la nova directiva europea que convertia en il·legals totes les ordenances municipals de Catalunya) fins l’actualitat. D’aquesta quantitat, 3,8 milions d’euros corresponen al sector concret de Serveis Funeraris, mentre que 1,7 milions d’euros de sobrecost es dóna amb les assegurances de decessos, que també es beneficien de la situació de monopoli.
Aquest pas endavant que fa Viladecans no és menor. I és que, després d’aconseguir l’entitat el compromís de l’Ajuntament de Gavà, amb qui ja es treballa amb el departament competent el canvi d’ordenança, aquesta moció pot ser la primera o segona peça de dominó que es vagi estenent per la resta del territori. III