“Productes sense cognom i que siguin de l’horta de Viladecans”. Sota aquestes dues premisses, en paraules de Domingo Morilla, president del Gremi d’Hostaleria de Viladecans, la Fira Tapa de Viladecans i la posterior Ruta de la Tapa tindran com a protagonistes principals la carbassa i el tomàquet del Parc Agrari, productes excel·lents i menys coneguts que no pas la carxofa Prat, les cireres del nord o l’espàrrec de la veïna Gavà. De fet, el xef del tradicional Restaurant Cal Mingo s’ha posicionat clarament a favor d’impulsar els diferents productes de la nostra joia agrícola, més enllà d’on siguin. Trencar amb l’excessiu localisme en favor tant del producte com del Parc Agrari, espai que abraça tot el territori de nord a sud. Tot i això, ha reconegut que s’han decantat per aquests dos productes d’una manera molt natural i perquè es poden trobar al mercat molt fàcilment i durant una temporada molt àmplia, a diferència de la resta que són productes més estacionaris.
Aquesta serà, doncs, una de les principals novetats de les dues festes gastronòmiques –ja arrelades al municipi- i que serveixen novament d’aperitiu de la Fira de Sant Isidre, en la que serà la sisena i la setena edició, respectivament.
Serà, a partir del 6 de maig, dia que s’organitzarà la Fira Tapa amb una trentena de restauradors que s’aplegaran al Parc de la Marina. Aquest dia, per 12 euros es podran tastar cinc tapes, dos postres, a més de quatre begudes i un cafè. Després, del 7 al 29 de maig, 22 restauradors comptaran amb una proposta de tapa, treballada també amb productes de proximitat. Tot amb l’objectiu dual d’afavorir aquests productes del territori i de dinamitzar, òbviament, el comerç i el sector de la restauració de Viladecans.
D’altra banda, com a proposta d’enguany, el Gremi ha organitzat a l’auditori de Can Calderón diferents taules rodones per debatre sobre tot el procés específic del sector alimentari. Així, hi haurà quatre col·loquis; a saber: sobre producció, transformació, distribució i consum alimentari. D’aquesta manera, es vol combinar la vessant més acadèmica del sector amb el procés productiu sense oblidar la figura essencial del consumidor. Aquesta nova activitat es suma a la resta que ja són habituals com els ‘showcookings’ o la ‘jam session’ protagonitzada per la gent gran i els joves de la ciutat.
Per la seva part, la regidora de Comerç i Turisme, Carmen Cruz Gimeno, ha destacat el valor d’aquestes dues iniciatives i ha demanat “creure’ns-ho” des del punt de vista de ciutat. “Tenim la tendència de ser molt apocats, pensem que no tenim res. Ens ho hem de creure. Arribar a on hem arribat ens ha costat molt. Gràcies a la Fira i a la Ruta de la Tapa la gent coneix el que tenim. [...] Ha posat a la gent en alerta i ens ha mostrat com fomentar i com posar en valor el producte”.
Segons les dades de la darrera edició, la Fira Tapa va registrar una participació de 1.300 persones, mentre que a la Ruta de la Tapa es van vendre unes 18.000 tapes.