Administració i Gestió és la Formació Professional més comuna seguida de graus com Informàtica o Comerç i Màrqueting. Meritxell Ruiz: “Necessitem que més empreses convencin a les pimes que val la pena fer aquesta aposta per l’FP Dual en el futur”
Els estudiants tenen, actualment, dos moments on s’han de seure, reflexionar i decidir el camí formatiu que volen emprendre. Un és en acabar l’Educació Secundària Obligatòria i l’altre en finalitzar el Batxillerat. En ambdós casos tenen ja l’opció de cursar els coneguts graus de Formació Professional (mig o superior, respectivament), una alternativa excel·lent per la seva durada i pel coneixement específic d’una professió que aporta.
A l’alçada d’Europa
En aquest inici de curs, al Baix Llobregat hi haurà 22 centres educatius de 14 municipis amb algun curs de Formació Professional entre la seva oferta. Administració i gestió és la més comuna (en 13 centres educatius), seguit de graus com Informàtica i Comunicacions (10) o Comerç i Màrqueting (9); sense oblidar de fer menció de cursos específics i que tenen molt a veure amb el territori com són els de Transport i Manteniment de Vehicles; Hoteleria i Turisme; i, fins i tot, la Formació Professional Agrària, que s’imparteix exclusivament al Institut Ribera Baixa II de El Prat de Llobregat.
De fet, segons dades oficials del Departament d’Ensenyament, Catalunya està a l’alçada de la mitjana europea en tant que representa una opció pel 40% dels estudiants d’ESO, així com un 60% dels estudiants que finalitzen el Batxillerat. D’aquesta manera, Catalunya ha recuperat el prestigi de la seva Formació Professional que, a més, ha donat un pas més enllà amb l’FP Dual. Des de l’any 2012-2013, els estudiants tenen l’opció d’escollir aquesta modalitat que combina la formació en el centre educatiu amb l’activitat productiva d’una empresa. Sota el lema ‘aprendre treballant, treballar aprenent’, l’FP Dual ha passat de 500 alumnes al seu primer curs a més de 5.000 alumnes quan acabi el nou curs. En quatre anys s’ha multiplicat per deu la demanda a Catalunya. “El nivell de graus mitjans i superiors són molt elevats a Catalunya. Des de l’any 2012-2013, a més, s’implanta l’FP Dual, on una part de l’aprenentatge es fa en una empresa, el que és molt positiu perquè l’estudiant està en contacte amb la realitat laboral, amb les seves dinàmiques d’empresa i de treballadors”, ha dit la consellera d’Ensenyament, Meritxell Ruiz.
D’aquesta manera, la inserció laboral –la gran espasa de Dàmocles dels joves independentment de la seva formació- ascendeix al 60%. “Ara són les empreses les que ens truquen per tenir alumnes”, assegura Ruiz davant el nou repte d’introduir a les petites i mitjanes empreses també en aquesta dinàmica: “Necessitem que més empreses convencin a les pimes que val la pena fer aquesta aposta en el futur”.
El paper de l’empresa passa, en aquest sentit, per quatre grans intervencions: acorda amb el centre educatiu les tasques que desenvolupa l’aprenent; acull l’aprenent i li assigna un lloc de treball adient; nomena un tutor d’empresa que fa la instrucció i el seguiment; i participar en la valoració del treball realitzat. En paral·lel, els cursos acostumen a tenir una estructura fonamentada en 2.000 hores lectives, la meitat de les quals, però, acostumen a ser horari laboral a l’empresa. De fet, es pot resumir l’FP Dual en un primer curs on, en dos trimestres s’adquireix la formació professional bàsica per fer unes primeres pràctiques al tercer trimestre. Després, a partir del juny i juliol, s’inicia el segon curs que alterna l’horari laboral amb assistència al centre educatiu d’una manera coordinada. Així, l’aprenent acostuma a estar un any, com a mínim, en un entorn laboral amb un contracte que pot ser de beca (el salari no pot ser inferior als 3,5 euros/hora) o un contracte de treball amb una retribució pactada amb l’empresa o amb els salaris del conveni col·lectiu. En aquest nou curs, al Baix Llobregat hi haurà 18 cursos públics de Formació Professional que s’impartiran sota aquest nou model.
L’aposta de l’automoció
En paral·lel, cal destacar l’aposta per la Formació Professional Dual del sector més important del territori: l’automoció. Amb la inauguració, al març de 2015, del Centre de Formació de Professional d’Automoció, ubicat a Martorell, el sector vol captar i generar talent per afavorir la inserció laboral dels joves a les empreses al Baix Llobregat i a Catalunya. Amb unes instal·lacions de més de 10.000 metres quadrats, té capacitat per 480 alumnes d’FP. III