El nou Espai de Relació Institucional, impulsat per l’Ajuntament, la Fundació Marianao i l’Obra Social de La Caixa, inclou les administracions del Consell Comarcal, la Diputació de Barcelona i la Generalitat de Catalunya, a més de sis entitats socials: Hospital Benito Menni, Associació la Semilla de Trigo, Associació Did, Associació Espai Lúdic, Tots Som Santboians i Plataforma Social Sant Boi – Salesians Sant Jordi
Just en el primer lustre d’història del Projecte d’Intervenció Comunitària Intercultural -Marianao TéCor, iniciativa promoguda per l’Ajuntament de Sant Boi, l’Obra Social de la Caixa i la Fundació Marianao, el també anomenat projecte ICI dóna un pas endavant. Els tres actors impulsors han creat un nou Espai de Relació Institucional que inclou, per una banda, a totes les administracions implicades en el treball comunitari –Consell Comarcal del Baix Llobregat, Diputació de Barcelona i Generalitat de Catalunya- i, d’altra, a entitats socials de la ciutat. En concret, sis, ben conegudes i de referència: Hospital Benito Menni, Associació la Semilla de Trigo, Associació Did, Associació Espai Lúdic, Tots Som Santboians i Plataforma Social Sant Boi – Salesians Sant Jordi.
Els dotze actors han signat, avui, al Palau de Marianao, el conveni de col·laboració que té per objectiu, no tant aconseguir nous recursos, que ja existeixen, sinó ser més eficients. “El projecte Marianao TéCor busca promoure una relació diferent entre l’administració pública, la ciutadania i els recursos per, al final, a partir de trobar-nos amb diferents grups i a partir de l’anàlisi del territori, fer respostes més eficients i conjuntes a les necessitats que trobem”, explica a El Llobregat, el director de Programes de la Fundació Marianao, Daniel Osiàs. “Hi ha tot un treball tècnic des de fa molts anys i aquest acord posa en comú a les diferents administracions de les que depenen per simbolitzar el suport i l’aval a tota la feina que s’està fent des del punt de vista polític i institucional”.
El nou espai es reunirà dos vegades a l’any amb l’objectiu de validar i reconèixer la feina tècnica que es fa i, d’altra banda, per generar noves directrius i aportar valor. En aquest sentit, Osiàs ha defensat la transversalitat com un element fonamental en la intervenció comunitària cultural.
L’acte ha comptat amb la màxima representació de totes les administracions, des de l’alcaldessa de la ciutat, Lluïsa Moret, al president comarcal, Josep Perpinyà, la presidenta de la Diputació, Mercè Conesa, i la consellera de de Treball, Afers Socials i Famílies, Dolors Bassa, entre altres representants. “Un acord de col·laboració per a l’acció comunitària al servei de les persones vulnerables no es pot atendre sense el treball cooperatiu de les institucions i les entitats”, ha dit la consellera Bassa durant l’acte. “El treball que es fa a Marianao és important, pertinent i efectiu en un món en què l’ancoratge de les persones a la comunitat és clau per fer front a reptes transcendentals”, ha dit, per la seva part, la presidenta provincial, Mercè Conesa, que avançava l’oportunitat que representa per exportar el model a altres barris de la demarcació.
Perpinyà ha qualificat “d’orgull per al Baix Llobregat” la feina feta “amb passió, il·lusió i ganes” que es fa a Marianao i ha demanat “que en aquesta nova etapa siguem capaços de confirmar l’èxit d’aquest procés comunitari”. Un èxit que arribarà, indubtablement, si els esforços són comuns, tal i com destacava l’alcaldessa de Sant Boi, Lluïsa Moret: “Sant Boi és, gràcies a la suma d’esforços entre les institucions i el teixit social, un referent del treball comunitari i del compromís col·lectiu amb voluntat transformadora que caracteritza aquest projecte, que ara es consolida i s’amplia a noves entitats”.