Territori i Sostenibilitat signa un conveni de col·laboració amb Esplugues per perllongar el Metro i millorar la xarxa del TramBaix | Foment reactiva aquest estiu l'enllaç de l'A-2 i l'AP-7, a Sant Andreu de la Barca; i quedarà pendent la variant de Vallirana i de Sant Boi
La qualitat o no de les infraestructures d’un territori pot decantar l’èxit o el fracàs d’un política, d’una economia i, en general, d’una societat. I ho pot fer tot i que comptem amb totes les peces dels escacs sobre el taulell.
No és casualitat que Foment o Territori i Sostenibilitat siguin un dels Ministeris i Conselleries més importants del Govern de l’Estat i la Generalitat, respectivament. De fet, si fem memòria, les grans infraestructures –siguin encertades o no- han estat eina de propaganda, sempre, de les dictadures. En aquest sentit, val a dir que una mala decisió en matèria d’infraestructures, donades les seves dimensions, pot comportar greus conseqüències que hipotequen, durant molt de temps, una administració i el seu territori. Decisions que, normalment, no tenen marxa enrere.
Aquest recent passat maig ha estat un mes molt intens i amb moltes novetats a nivell d’infraestructures que afecten al territori. Novetats que, en uns casos, donen la llum verda a noves actuacions, mentre que, en altres, continua el semàfor en vermell.
El Metro arribarà a Esplugues
Repassant les ciutats veïnes amb frontera amb Barcelona, Esplugues és la única que no té cap parada de metro (compta, només, amb uns accessos de la parada de la L5 Can Vidalet, ubicada a L’Hospitalet de Llobregat). Aquest greuge històric està més a prop de desaparèixer. Territori i Sostenibilitat i Esplugues han signat un protocol bilateral per la millora del transport públic en el que es recull el perllongament de la línia 3 de Metro.
“És un protocol molt important perquè va en la línia de recuperar projectes que són de primer ordre i de primera magnitud pel transport públic del nostre país, especialment, en l’àmbit ferroviari”, ha dit el conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull. D’aquesta manera, el Govern de la Generalitat adopta el compromís de redactar el projecte constructiu durant aquest any per tenir-ho acabat al 2020 i executar-ho, segons les previsions del conseller, al 2021, sempre depenent de la disponibilitat pressupostària.
Segons les primeres dades, el projecte perllongaria la línia verda des de Zona Universitària a Esplugues Centres, passant primer per la zona de l’Hospital de Sant Joan de Déu. La inversió estimada és de 180 milions d’euros, que permetrien la construcció d’aquest nou tram de Metro de 2,3 metres de longitud.
Connexió del Trambaix per Laureà Miró
A més d’aquestes dues parades noves de Metro que s’obriran a Esplugues, la ciutat gaudirà d’una petita actuació que, en canvi, podrà millorar notablement la mobilitat de la zona. I només cal mirar el plànol actual del Trambaix i la volta que realitza per entendre les avantatges d’aquest segon acord que recull el protocol. Es tracta de la connexió de la línia T3 del Tram entre la plaça de Santa Magdalena d’Esplugues i la parada de la Rambla de Sant Just Desvern al llarg del carrer Laureà Miró.
ATM redactarà els estudis i projectes necessaris, també, pel 2020, en un tram que, en aquest cas, només és d’un quilòmetre i que reduirà el temps necessari en quasi cinc minuts (4,8). “Hem de ser capaços d’avançar en tres línies diferents: accessibilitat, la freqüència i, en tercer lloc, la velocitat comercial”, ha apuntat Rull. En aquest sentit, la connexió farà que Barcelona i Esplugues estiguin, doncs, més a prop de Sant Just i Sant Feliu. La inversió estimada és de 24,6 milions d’euros i inclourà dues noves parades en aquest tram.
Foment reactiva les obres d'enllaç de l'A-2 i l'AP-7 a Sant Andreu
L’enllaç entre l’autovia A-2 i l’autopista AP-7, a l’altura de Sant Andreu de la Barca, ja compta amb un nou calendari. Segons han acordat l’alcalde de la ciutat, Enric Llorca, i el director general de Carreteres, Jorge Urrecho, en una reunió celebrada a la Delegació del Govern a Catalunya, Foment reactivarà les obres aquest mateix estiu amb un període previst d’execució de 20 mesos.
D’aquesta manera, l’objectiu és comptar amb la infraestructura acabada per a principis de 2019, una infraestructura que Llorca ha qualificat “d’imprescindible per al futur econòmic de la zona”. Per la seva banda, Urrecho ha destacat que “el projecte no està en dubte i que el que queda pendent són serrells tècnics que tenen uns tràmits determinats”.
L’obra té com a objectiu apropar les comarques del Baix Llobregat i el Vallès a través d’un viaducte de 850 metres que connectin les dues artèries en qüestió, en una zona per la qual passen 40.000 vehicles diaris. D’aquesta manera, s’evitarà realitzar l’actual volta de 12 quilòmetres.
Les obres van començar el 2006 fins que, el 2010, per motius econòmics, va arribar la primera pausa. Des de llavors, la infraestructura ha avançat amb dificultats, tot i que, des de fa sis anys, estigui pràcticament acabada. En aquest període s’han realitzat fins a tres modificacions de l’obra per ajustar-la a la normativa actual, el que ha augmentat el pressupost de 50 a 76 milions d’euros.
A la reunió han estat present, també, tant el subdelegat del Govern de l’Estat a Catalunya, Emilio Ablanedo, com el president del PP de Sant Andreu de la Barca, Jordi Alsina, i la portaveu del grup municipal, Sònia Aranda.
L'Hospitalet obrirà tres noves estacions de Metro a l'any 2019
No serà l’any 2018, però sí al 2019. L’Hospitalet sumarà tres noves estacions de Metro a la seva xarxa de mobilitat després de l’acord assolit amb el Govern de la Generalitat de Catalunya, pel qual habilitarà una partida total de 51 milions d’euros.
D’aquesta manera, la segona ciutat de Catalunya podrà posar en servei les dues noves estacions de Metro de la L10 Sud (37 milions), Provençana i Ildefons Cerdà, però també acabar la d’Ernest Lluch de l’L5 (14 milions).
Satisfacció, doncs, després dels dubtes que va generar l’acord bilateral entre el Govern de la Generalitat i l’Ajuntament de la ciutat comtal que permetia posar en funcionament les seves estacions al llarg del 2018.
Les estacions de la Provençana i Ildefons Cerdà tenen l’obra civil ja acabada i, per tant, el que queda és executar els treballs pendents d’acabats i instal·lacions, comunicacions, escales mecàniques, ascensors i altres equipaments interiors. Les obres començaran aquest mateix estiu i s’acabaran al febrer i octubre, respectivament.
Per la seva part, la nova estació d’Ernest Lluch de l’L5 (blava) estarà ubicada entre les parades de Collblanc i Pubilla Cases i farà transbord amb les línies T1, T2 i T3 del TramBaix.
Variant de Vallirana: obres en marxa però sense data final
Es tracta d’una reivindicació històrica de la zona, afectada contínuament pels embussos a Vallirana, per on creuen, pel centre de la vila, tot el trànsit que ve des del Penedès i des de l’autovia B-24 que deriva en la N-340 amb tot el que suposa. L’obra, que ja ha fet les noces d’argent, va sumar una nova data de finalització a l’any 2015, amb la visita de l’anterior ministra de Foment, Ana Pastor, que va fixar el present 2017 com a termini per acabar la variant. Doncs bé, ja podem descartar, òbviament, aquesta data.
Així ha quedat confirmat en una nova reunió entre l’alcaldessa de Vallirana, Eva Martínez, el secretari general d’Infraestructures, Manuel Niño, i el director general de carreteres, Jorge Urrecho, entre altres representants. Segons Foment, les obres avancen al màxim ritme possible tècnicament, però han evitat donar al Govern local una data de finalització de les obres. D’aquesta manera, com dèiem, les noves afirmacions del ministeri desmenteixen a l’anterior titular de la cartera. En positiu, segons Niño, “el ritme de les obres no depèn de la disponibilitat econòmica” donat que en 2016 es va certificar obra per un valor de 25,5 milions d’euros, set més dels que estaven pressupostats.
En aquest moment, s’està preparant una modificació del projecte per introduir millores tècniques relatives a l’enllumenat, seguretat i la passarel·la de connexió entre la Llibra i l’IES Vall d’Arús.
Marxa enrere a la variant de la C-245, que tornarà a obrir el ramal d'accés a Sant Boi des de Viladecans
On no hi ha manera d’avançar és a la variant de la C-245 que ha de connectar, a l’alçada de Sant Boi, la C-32 i l’A-2 sense la necessitat de passar per la carretera comarcal. I és que no només no avança, sinó que va camí de fer marxa enrere.
Els Ajuntaments de Sant Boi, Sant Vicenç dels Horts, Santa Coloma de Cervelló i Torrelles, amb el suport de la Diputació de Barcelona i la Generalitat, han demanat recuperar el ramal d’accés a Sant Boi des de Viladecans, tallat en una fase anterior amb motiu de les obres. Unes obres que ja fa més de 20 mesos que estan aturades amb les conseqüències i afectacions que generen a nivell de mobilitat.
Aquesta petició arriba després que l’empresa adjudicatària, Isolux-Corsán, entrés en preconcurs de creditors i, per tant, no es pogués reactivar l’obra al mes d’abril tal i com estava previst. En la darrera reunió amb Foment, s’ha fixat el 30 de juny com a data límit per buscar una alternativa a Isolux-Corsán.
De no ser així, s’obrira el ramal per minimitzar les afectacions en mobilitat. Per la seva part, s’ha tancat un acord per fer avançar el desdoblament de la BV-2002 i l’autovia A-2. III