www.elllobregat.com

Això no és democràcia

Por Josep Ramon Mut
jueves 30 de noviembre de 2017, 23:26h
El proper vint-i-u de desembre tornem a tenir eleccions al Parlament. Aquesta vegada, per primer cop, les eleccions no seran convocades per qui realment li pertocaria fer-ho, el president de la Generalitat, sinó que les ha convocat el president del govern de l’estat mal aplicant l’article 155 de la Constitució (animo a tothom a que faci un Google i busqui l’article 155.2, on veurà que el que ha fet l’estat no és constitucional).

Per tant, partim de la base que aquestes eleccions pateixen d’un dèficit democràtic estructural, doncs les ha convocat el president d’un partit que a Catalunya és residual, i que a més representa a una institució diferent a la que tirarem a finals d’aquest mes. Algú s’imagina al president del Reial Madrid convocant les eleccions del Barça? Oi que és il·lògic? doncs això és el que ha passat.

Però a més, el dèficit democràtic és si cap més flagrant quan la raó per la qual l’estat ha convocat les eleccions és perquè el legítim govern estava aplicant allò que havia promès electoralment i que portava al seu programa electoral, la creació de la República catalana. És a dir, que per primera vegada uns polítics compleixen amb allò que van prometre en campanya, i se’ls penalitza destituint-los i perseguint-los judicialment.

Per tant, ha quedat molt clar que a l’estat espanyol la democràcia no permet de cap de les maneres intentar canviar el sistema. Se’t permet defensar electoralment qualsevol cosa, independència, república... però quan guanyes les eleccions i tens la majoria per implementar-la se’t persegueix. De fet, aquest dèficit democràtic no és una qüestió únicament catalana, és una qüestió que també afecta a Espanya. Un exemple clar, és el PSOE que per aquesta manca de democràcia ha hagut de renunciar als seus ideals. El PSOE tot i haver governat més de vint anys, mai ha pogut implementar ni la República, ni l’estat federal. De fet ni ho han intentat perquè saben que és impossible. És impossible perquè una reforma constitucional tal com està prevista (majories qualificadíssimes, dissolució de Corts...) és de facto inabastable.

Fa uns anys, quan a Euskal Herria la majoria demanava la independència, els hi deien des de Moncloa que mentre hi hagués violència no es podia parlar de res, però en absència de la mateixa es podria parlar de tot, doncs bé, era una altra mentida per emmascarar la no democràcia.

Però la impossibilitat de canviar res, provoca que aquells que volen mantenir l’status quo per perpetuar els seus privilegis no hagin de patir, doncs res mai canviarà, i per tant aquells corruptes que roben utilitzant les institucions, saben que podran robar permanentment perquè el sistema que els hauria de perseguir no funciona, i mai funcionarà perquè no canviarà. En definitiva, igual algú que no és independentista, republicà o federalista creu que ja està bé tot plegat, però potser no és prou conscient que quan no pots reformar un sistema acaba ensorrant-se per si mateix, igual que un edifici quan no es reforma amb el pas del temps acaba caient. III

¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (0)    No(0)

+
0 comentarios