L’Ajuntament de l’Hospitalet ha decidit abordar la regulació dels apartaments turístics (HUT). És un tema important i urgent. Però la seva fórmula sembla que no posarà fre a les conseqüències d’aquest fenomen econòmic i especulatiu immobiliari: l’expulsió de les veïnes dels seus barris, davant la pujada dels preus de lloguer i el canvi de modelsociodemogràfic i comercial.
Mentre la nova normativa prohibeix, al conjunt de la ciutat, tot apartament turístic dins d’una comunitat amb veïnes, la regulació proposada per l’Ajuntament de l’Hospitalet canalitzarà aquest mercat cap a un model més extensiu i especulatiu encara... és a dir, permetrà i contribuirà a la compra d’edificis sencers per part de fons inversors, immobiliàries o grans tenidors, amb finalitat d’explotació turística dins la fórmula HUT.
Uns inversors que, a més a més, no comptaran amb la competència del petit propietari que lloga casa seva o una segona residència, durant uns dies o setmanes.
Abordant el tema de la regulació dels apartaments turístics només des de l’urbanisme, el PSC també deixa fora de la regulació qüestions cabdals, com serien: les inspeccions, què fer amb els habitatges de lloguer turístic sense llicència, la regulació dels problemes de convivència fora dels edificis, la manca d’una ràtio o topall territorial per a garantir l’equilibri residencial als barris, entre moltes altres. I és que fa menys de 20 anys, l’oferta turística i hotelera a l’Hospitalet era pràcticament nul·la.
Ara, entre habitacions hoteleres actuals -o en previsió-, sumen més de 4.740; a banda dels 400 habitatges d’ús turístics reconeguts i identificats. L’arribada a l’Hospitalet de tot tipus de models de negoci, vinculats al turisme i a l’allotjament temporal, està suposant un repte de resistència per a les veïnes.
Als barris, especialment a Collblanc, la Torrassa i Santa Eulàlia, comencen a sentir-se a peu de carrer els embats d’aquesta nova onada especulativa que amenaça frontalment el dret a l’habitatge. III