www.elllobregat.com
Lladonosa recopila l’ADN de la cuina catalana tradicional
Ampliar

Lladonosa recopila l’ADN de la cuina catalana tradicional

jueves 03 de mayo de 2018, 21:15h
El conegut xef Josep Lladonosa, nascut a l’Alguaire a 1931, però adoptat per Sant Vicenç dels Horts, municipi amb el que ha tingut una relació personal des de fa anys, ha presentat el seu nou llibre ‘Manual del bon cuinar’ per treure la por a totes aquelles persones interessades en la cuina.

Llibre de capçalera
Es tracta d’una autèntica enciclopèdia de la cuina catalana tradicional que aborda amb una vuitantena d’articles sobre diferents productes, tècniques i altres consells com, per exemple, la paciència. I ho fa amb un esperit que l’ha acompanyat durant tota la seva trajectòria: el rigor.

“Es tracta d’un llibre de capçalera per a qualsevol persona que tingui el repte de posar-se davant d’uns fogons i volen anar-se’n a la perfecció de les coses, sempre, parlant molt rigorosament de la nostra cuina contemporània, catalana, així com la més medieval”, diu Pere Chias, president del Gremi de Restauració de Barcelona i ex alumne de Lladonosa.

Així ho pensa el mateix autor durant l’acte de presentació celebrat al Forn Romà de Sant Vicenç: “Potser sí que serà un llibre una mica útil”, diu abans d’explicar com sorgeix el llibre: “La publicació neix de dues converses amb un mestre, que era una persona gran, que vivia sola i que s’havia de fer el dinar cada dia. Em preguntava coses elementals i altres no tant. I vaig dir: mentre estigui viu, he de fer alguna cosa. I vaig començar a escriure sobre aquests problemes que hi ha en un cuiner com el sofregit, la picada o el triturador automàtic”.

En total, un índex quasi infinit, transversal i complet que posa rigor a una cuina que, tal i com reconeix Lladonosa, “no és una ciència exacta. L’exactitud a la cuina també pot ser pura ficció”, explica deixant un espai pel sentit comú.


Referent de la cuina
Amb tot, però, el llibre és la millor porta per sumar-se a un món apassionant com és el de la gastronomia.

Conegut per ser xef durant 11 anys del cèlebre restaurant ‘7 Portes’ de Barcelona, Lladonosa és un referent de la cuina catalana tradicional gràcies a llibres com el de ‘La cuina que torna’, publicat “en un moment que no hi havia llibres de cuina”, o altres propostes de capçalera com ‘El gran llibre de la cuina catalana’ i la revisió posterior a ‘La cuina catalana. 800 receptes d’avui i de sempre’; sens dubte, manuals d’història de la gastronomia de Catalunya.

Un llegat que el xef, als seus 80 anys, ha cedit a Sant Vicenç dels Horts per la seva estima al municipi. Documents, llibres i eines d’interpretació que han passat de Lleida a la vila baixllobregatina i que donarà peu a un nou centre d’interpretació de la cuina catalana i del producte tradicional; a més, a les faldes del Parc Agrari: “Sempre que venim a Sant Vicenç dels Horts ens portem un record inoblidable”, ha reconegut un Lladonosa emocionat.

¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (0)    No(0)

+
0 comentarios