www.elllobregat.com
La UPC Baix Llobregat, més enllà de les classes
Ampliar

La UPC Baix Llobregat, més enllà de les classes

El campus universitari promou la vida social i participativa: música, castellers, esports i festa.

La vida universitària va molt més enllà del que passa a les aules. L’exigència del món acadèmic es tradueix en moltes hores d’intens esforç personal, de treball col·laboratiu i d’aprenentatge continu. Compartir objectius i motivacions va creant vincles al llarg del temps, permetent la creació d’espais de trobada en àmbits com els esports, la cultura, la música, etcètera. La universitat i el campus propicien aquests espais de trobada on bressolar i encoratjar les diferents iniciatives d’associacionisme que es basen en la premissa que totes i tots fan comunitat i fan campus.

De les delegacions d’estudiants, a l’Aula Sènior passant per les transversals Coral del Parc Mediterrani de la Tecnologia (PMT) o Colla Castellera dels Grillats i el Servei d’Esports, la vida universitària ve marcada per activitats i esdeveniments que l’enriqueixen i donen la seva identitat al Campus del Baix Llobregat de la UPC.

Delegacions d’estudiants
Les Escoles del Campus, l’Escola de Telecomunicació i Aeroespacial de Castelldefels (EETAC) i l’Escola Superior d’Agricultura de Barcelona (ESAB) tenen les seves respectives delegacions d’estudiantat, que aglutinen els representants dels i les estudiants en els diferents òrgans de govern, tant de les seves Escoles com de la Universitat. Mikel Arina, membre de la Delegació d’alumnes del Baix Llobregat, (DABL) corresponent a l’EETAC, explica que les funcions de la delegació són “promoure la participació de l’estudiantat als òrgans de govern, fer un seguiment del funcionament de les assignatures que s’imparteixen, defensar els interessos de tots l’alumnat per igual, orientant-los i intentar solucionar tots els seus problemes”.

El president de la Delegació d’Estudiants de l’ESAB, Ferran Ortonove, mostra la cara més afectiva, i afegeix que “el que caracteritza l’alumnat universitari són les ànsies de canviar el món, enfrontar-se cara a cara amb allò que no està d’acord i intentar millorar el sistema”. Partint d’aquesta realitat, les delegacions estudiantils sorgeixen de la necessitat empírica de l’alumnat en ser part de la presa de decisions que constantment es realitzen en el sistema universitari i poder defensar allò que es considera just.

”Els estudiants també es poden agrupar en associacions per interessos relacionats amb els seus estudis, com l’Associació d’estudiants aeronàutics de Catalunya (AEAC) o el Fòrum AeroTelecom. I per canviar el xip i ajudar a desconnectar, participar en la Colla Castellera dels Grillats. És una altra de les associacions del Campus, des d’on detallen que van néixer l’any 2015. Formada per l’alumnat de les dues escoles del Campus així com d’altres facultats no pertanyents a la UPC, són una colla castellera universitària vinculada a la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya i, com totes les altres colles universitàries, celebren dues diades durant el curs escolar: la Diada d’Hivern (entre novembre i desembre) i la Diada de Primavera (entre abril i maig). La pròxima diada que celebraran serà justament el pròxim dijous 20 de desembre a les quatre de la tarda.

La Coral del PMT
La Coral del Parc Mediterrani de la Tecnologia (PMT) està formada en l’actualitat per una trentena de cantaires, tant estudiants de la UPC com personal docent, investigador i d’administració i serveis dels diversos centres del PMT. Assagen tots els dimecres al migdia, de 14h a 15.30h, a la sala de Graus de l’Escola Superior d’Agricultura de Barcelona. Es consideren una coral alegre i divertida: no cal saber música per ser-ne membre, només calen ganes de cantar i de passar-hi una bona estona. La participació en els assajos i concerts de la coral com a cantaires es pot convalidar amb crèdits d’extensió universitària a les dues escoles del Campus del Baix Llobregat (EETAC i ESAB). Van començar l’activitat fa just 10 anys, de fet enguany celebraran el 10è aniversari amb un concert a la primavera.
La Cesca Ribas i la Clara Prats, les seves directores ens expliquen que la coral en té el doble objectiu de “fomentar la vida de campus entre els cantaires i de contribuir a la seva formació en una vessant no acadèmica”.

El Servei d’Esports UPC Baix Llobregat
El Servei d’esports de la UPC ofereix a la comunitat universitària i als membres del Parc Mediterrani de la Tecnologia la possibilitat de gaudir fent esport a l’entorn privilegiat en el qual se situa el Campus. Futbol, ioga, rocòdrom, volei platja o running són algunes de les activitats que podreu practicar al Campus o al seu voltant, a més de gaudir de descomptes amb entitats com el Canal Olímpic de Catalunya o el Club Esportiu Gran Via Mar, entre d’altres. També presten material esportiu que trobareu a disposició de l’alumnat. L’oficina del Servei d’Esports està situada a la planta baixa de l’Edifici de Campus, podeu seguir les activitats i novetats a https://www.upc.edu/esports/campus/baix-llobregat.

I la festa...
El primer dimecres de maig de cada any, el Campus celebra la seva festa major, la Castelldefesta organitzada per l’Associació Cultural Castelldefesta i amb el suport de les Escoles, el PMT, l’Ajuntament de Castelldefels i el Servei d’Esports. Al llarg del dia es fan diverses activitats lúdico-esportives com campionats de futbol, bàsquet, ping pong, pòquer, futbolí, curses, gimcanes com l’Agrònom de ferro, concerts i botifarrades. Moments per compartir, per alleujar l’estrès del dia a dia i, en definitiva, per gaudir d’una època especial i de canvis importants en la vida de les persones, l’època universitària.

Ja per finalitzar hi ha l’Aula d’Extensió Universitària Sènior-UPC, dirigida a un públic més ample, no tant universitari en essència però jove d’ànima i d’esperit, com són les persones de més de 55 anys. Aquesta associació ofereix una programació de conferències setmanals de divulgació científico-tecnològica i transmissió de la cultura, impartides per professorat de la UPC, així com d’altres universitats i centres de recerca.

¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (1)    No(0)

+
0 comentarios