www.elllobregat.com
“L’intent d’atemptat contra Alfons XIII al Garraf va ser dels grossos”
Ampliar

“L’intent d’atemptat contra Alfons XIII al Garraf va ser dels grossos”

Por Francisco J. Rodríguez
viernes 01 de febrero de 2019, 01:23h
Entrevistem l'escriptor gavanenc Albert Villanueva, que acaba de publicar la novel·la Por hacer a tu muerte compañía, ambientada al Gavà dels anys 20 del segle passat.

Professor, assagista, investigador, novel·lista i apassionat per la música. Imaginem ara que agafem tots aquests perfils i fem un còctel. Què en sortiria? Segurament el Por hacer a tu muerte compañía, la primera novel·la de l’escriptor gavanenc i professor d’informàtica i castellà a Viladecans, Albert Villanueva. Primera novel·la però segon llibre de l’autor, després del seu assaig pedagògic Yo no quiero ir a esta escuela, en el qual critica alguns aspectes del sistema educatiu actual i posa idees sobre la taula.

En aquesta novel·la, que va veure la llum a finals de l’any passat i que ara està en plena promoció, Villanueva ens proposa un viatge pel Gavà i la Barcelona de principis del segle XX, una època desconeguda i eclipsada per una guerra de la qual en va ser, en part, la gènesi. L’obra entronca amb grans obres sobre aquells anys com La verdad sobre el caso Savolta, d’Eduardo Mendoza, però aposta al mateix temps per l’aleshores petit poble de Gavà, on té lloc gran part de l’acció, al voltant de l’històric American Lake, una autèntic macro projecte per fer de la ciutat el Montecarlo català. “Estem acostumats al fet que les novel·les tinguin lloc a Manhattan, però, no és més intens que els protagonistes caminin per carrers que ja coneixes?”, es pregunta en aquest sentit Villanueva.

Fer valdre la història local
I és que una de les esperances de Villanueva és rescatar la història del Delta i que la gent se n’interessi. “M’ho estic trobant amb veïns de Gavà i Viladecans, que em diuen que no havien sentit a parlar mai de l’American Lake”, reconeix l’escriptor, que voldria que l’Ajuntament de Gavà fes alguna cosa per celebrar el centenari d’aquella magna obra, que tindrà lloc entre l’any que ve i el següent.

És una novel·la on les reivindicacions socials, el pistolerisme d’anarquistes i de la patronal i l’eclosió de moviments independentistes forts s’entrellacen per teixir un retaule força precís d’aquells anys. Una idea, aquesta la de la novel·la, que Villanueva tenia al cap des de feia una dècada, quan en un càmping a prop de Sort va tenir una il·luminació. “Ho vaig veure clar, em van venir al cap fins i tot les primeres línies”, explica a aquesta publicació.

Una història que havia de seguir un camí marcat per l’autor però que, finalment, va desempallegar-se d’aquest guió per agafar-ne un de propi. Així va passar, assegura l’escriptor, quan va descobrir que els escamots de Bandera Negra -una organització armada vinculada a Estat Català- van intentar atemptar contra el rei Alfons XIII a les costes del Garraf. “Tens una idea clara, però un fet determinat et fa trencar amb la història que tenies pensada”, relata Villanueva, que justifica el canvi de rumb adduint que “l’intent d’atemptat contra el rei Alfons XIII va ser dels grossos”. Què van voler fer els escamots de Bandera Negra? Dinamitar un sector de les vies del Garraf mentre hi passava el tren del monarca. Finalment, el pla no va sortir bé, a causa de la inexperiència dels membres de l’escamot i d’una delació.

La música i Jethro Tull
Tota aquesta història ve acompanyada d’una banda sonora que l’autor ha seleccionat per completar l’experiència de la novel·la. Al seu web albertvillanueva.es hi ha un espai amb una selecció de cançons de Neil Young, Lou Reed, Tom Petty, Sixto Rodríguez, Van Morrison, Bruce Springsteen, Leonard Cohen o Queen, entre altres, que aconsella sentir a mesura que es vagi avançant en la lectura del llibre, atès que cadascuna d’elles té a veure amb un capítol.

Aquesta passió per la música li ve de BUP, quan va descobrir tot un univers musical a partir de sentir discos a casa d’uns amics. Un d’ells en Jordi Gas, baixista de grups com Sau o Jarabe de Palo, que va deixar-li un disc de Jethro Tull, Thick as a Brick. “En aquell moment em vaig fer gran”, recorda Villanueva emocionat. Des d’aleshores col·lecciona 5.000 àlbums i és el president de l’associació de seguidors de Jethro Tull a Espanya. “No li diem club de fans perquè t’imaginaries quatre adolescents estirant-se dels cabells, i nosaltres de cabells no en tenim ja”, bromeja Villanueva.

Fora bromes, aquesta associació celebra cada any una convenció a l’Auditori Marc Grau de Gavà amb seguidors de Jethro Tull, i el 2011 van aconseguir que el mateix Ian Anderson, el seu líder considerat un dels millors músics de la història del rock i amb el qual Villanueva té molt bona relació, toqués a la ciutat. “Si a mi m’expliquen, amb 18 anys, la relació que tinc ara amb el senyor Ian Anderson... em pixo a sobre!”, reconeix Villanueva.

¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (2)    No(1)

+
0 comentarios