Es compleix un quart de segle de la mort del conegut com el 'cura rojo'. El juliol arrencaran unes trobades intinerants pel Baix en homenatge a la seva figura.
“Estic convençut que les lluites de fa cent anys del món obrer, les lluites de fa cinquanta anys de tants homes i dones no haguessin estat possibles sense una opció utòpica”. Es tracta d'una de les frases més cèlebres de Joan N. García-Nieto i que il·lustra tota la seva obra. Ara, 25 anys després de la seva mort, se li rendirà homenatge a través d'un cicle de trobades que arrencarà el pròxim juliol.
Els organitzadors volen que l'acte inaugural se celebri el dia precís que es compleix el quart de segle del seu traspàs, el 23 de juliol, a Cornellà. Serà l'acte central, en el qual està previst que participi el delegat a Espanya de l'Organització Internacional del Treball (OIT), Joaquín Nieto, i que servirà per fer una repassada a la trajectòria vital del teòleg, sociòleg i sindicalista. Més endavant, de cara al setembre i l'octubre, es faran conferències sobre diversos aspectes de l'obra de García-Nieto.
Els impulsors del cicle han creat una comissió organitzadora formada per Eduardo Rojo, Jordi Izquierdo, Benigno Martínez, José Botella, Josep Maria Rañé, Francesc Castellana, els patrons de la Fundació Utopia i els secretaris de CCOO i UGT al Baix, Josep Maria Romero i Carlos de Pablo.
Un personatge, tres dimensions
Els organitzadors destaquen tres dimensions en la figura de García-Nieto. Primer, el capellà que es llevava d'hora per fer missa a Sant Ildefons, “referent d'un cristianisme no retòric, sempre compromès amb els pobres” i que li va valer l'apel·latiu del cura rojo. En segon terme, el professor d'ESADE i a l'Escola Sindical 1r de Maig, el treballador. I, per últim, l'activista “contra la marginació i els efectes devastadors d'aquesta, que acompanyava al final del dia als qui patien drogaddicció o altres manifestacions de la pobresa”.
“Recordar avui en Joan i testimoniar la seva vida i actuació és un acte de memòria i de justícia”, explica Castellana, secretari general de CCOO al Baix Llobregat durant els anys 80 i actualment president de la Fundació Utopia. Però a més, el comitè organitzador de l'homenatge a García-Nieto vol consolidar i digitalitzar fons històrics dipositats pel mateix protagonista a l'arxiu documental de la Fundació Utopia, la promoció d'un Centre d'Interpretació del Moviment obrer i veïnal en l'antifranquisme i, fins i tot, editar un recull de tots els escrits que va produir en vida.
Activitats complementàries
Com ja s'ha avançat amb anterioritat, de cara als mesos de setembre i octubre està previst que se celebrin quatre conferències dedicades a diferents aspectes de la vida i obra de García-Nieto. Tractaran temàtiques relacionades amb la seva trajectòria, com ara l'aposta pels joves com a motor del futur, la divulgació política, el cristianisme i el seu compromís amb el socialisme i la transformació social com a motor dels moviments socials a la comarca. Es tracta de xerrades a càrrec de diferents actors i experts de la comarca i que se celebraran de manera itinerant per diversos municipis del Baix Llobregat.
Amb tot, una bona ocasió per fer una aproximació a aquesta figura clau de la història recent de la comarca i també una “consideració a totes les persones que van ser constructores de futur en aquella fàbrica d'homes i dones que van contribuir a fer la transició democràtica”, en destaquen els impulsors. I, sobretot, una oportunitat per no perdre de vista la utopia d'una societat ideal que, malgrat no estar a l'abast actualment, és un horitzó cap al qual caminar amb determinació. III