www.elllobregat.com
Martínez: “Eliminar els consells comarcals no soluciona el problema de la gestió”
Ampliar

Martínez: “Eliminar els consells comarcals no soluciona el problema de la gestió”

jueves 05 de septiembre de 2019, 22:33h
Eva Martínez Morales és la nova presidenta del Consell Comarcal. Regidora de Vallirana des del 2003, el 2015 va guanyar les eleccions a Vallirana i va ser investida alcaldessa, cosa que s’ha repetit enguany. Llicenciada en Ciències Polítiques i de l’Administració, amb postgraus en Funció Gerencial i Comunicació Política i Institucional, ha estat diputada al Parlament i, des del 19 de juliol, és la presidenta del Consell Comarcal.

Quina serà la prioritat del Consell Comarcal els pròxims quatre anys?
Hem de posar al lloc que es mereix al Consell Comarcal del Baix Llobregat, fent un treball que ja s’ha anat realitzant, especialment a l’últim mandat de Josep Perpinyà. Donarem veu a tots els ciutadans de la comarca.

Han firmat un pacte tripartit de govern, on hi ha Junts... Estem tornant a la sociovergència?
En el cas del Baix Llobregat es tracta de mantenir un pacte que ja existia. Aquesta institució fa molts anys que treballa amb el diàleg, l’acceptació i la transversalitat, amb molts punts en comú entre els diferents partits. Tot i que a l’últim mandat el ‘procés’ català ha afectat molt aquesta estabilitat i va ser quan ERC va decidir sortir del govern comarcal. El pacte que hem fet ara amb Junts i els comuns és una continuïtat del que ja hi havia.

Quines seran les polítiques principals d’actuació sorgides d’aquest pacte?
En aquest pacte, seguint en la línia de l’anterior mandat, hem posat sobre la taula 12 punts. Entre els principals àmbits hi són els d’educació, per incrementar les beques menjador o millorar el transport escolar; o tot el que fa referència al benestar social, com l’assistència a domicili per a aquells municipis de menys de 20.000 habitants, donant serveis pioners com l’atenció a persones LGTBI o a la gent gran. També posarem èmfasi en les polítiques de promoció econòmica, d’ocupació i la lluita contra el canvi climàtic.

I l’habitatge?
Aquesta és una altra gran problemàtica que hem d’abordar a la comarca. És un tema molt problemàtic, sobretot per a les famílies i, concretament, per als joves. Tot i que és un tema que es va començar a treballar a l’anterior legislatura, posarem el focus en millorar i facilitar l’entrada a l’habitatge, especialment de la gent jove.

I respecte a les infraestructures inacabades al Baix Llobregat? A Vallirana heu patit especialment les promeses incomplertes...
En aquest sentit som al costat dels ajuntaments en la millora de les infraestructures inacabades a la comarca. La Variant de Vallirana, la connexió amb la C-32, l’AP-7, la B-40 d’Abrera o el carril Bus VAO d’entrada a Barcelona, són projectes que fa molts anys que estan paralitzats i que hem d’intentar concretar. Des de les institucions comarcals estarem al costat dels ajuntaments perquè tinguin veu al Consell Comarcal i puguem ajudar-los a portar a terme aquestes inversions.

La inversió és un dels temes pels quals el nou vicepresident comarcal i alcalde de Martorell, Xavier Fonollosa, parla de la creació de la nova comarca del Montserratí. Què n’opina que sigui vicepresident del Baix Llobregat però a la vegada vulgui independitzar-se de la comarca?
El Baix Llobregat és una comarca que no ha de desaparèixer. Té una cohesió social y una visió de comarca molt important. Moltes vegades es pensa que creant el Montserratí aquests municipis podrien obtenir més recursos, però des del Consell Comarcal hem de ser al costat dels ajuntaments i evitar al màxim possible les diferències entre els serveis que es donen a aquells que pertanyen a l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) i als que no, per aconseguir tenir gairebé tots el mateix nivell de serveis. Hem d’igualar la comarca en positiu, però això no se soluciona creant el Montserratí.

Igualar la comarca en positiu?
Exacte. La nostra voluntat, tal com s’expressa al pacte firmat, és donar-li un protagonisme més gran a la comarca, al Baix Llobregat. Posant sobre la taula les necessitats que tenen els nostres ciutadans fent una veritable cohesió territorial. Això ho farem negociant directament amb les competències que nosaltres gestionem amb la Generalitat de Catalunya i l’AMB, per veure on podem col·laborar. Una col·laboració sempre des de la lleialtat institucional, cadascú dins de les seves competències i els seus límits, per intentar trobar punts en els quals ens podem ajudar.

Com ara la creació del nou Centre d’Urgències d’Atenció Primària (CUAP) al parc de Torreblanca?
Aquest és un exemple de col·laboració. Hi ha un acord de l’anterior president, Josep Perpinyà, per poder utilitzar les instal·lacions del Consell Comarcal al parc de Torreblanca i posar aquí un CUAP que donarà servei als municipis dels voltants. A Vallirana, per exemple, no necessitarem agafar autobús, Rodalies o ferrocarrils, ja que arribarem directament amb un sol transport públic, fet que facilita la mobilitat i fa més fàcil l’assistència sanitària. Tot el que aconseguim guanyar en nous equipaments és un gran assoliment i un èxit.

Per acabar, Ciutadans, al seu ple d’investidura, va demanar la dissolució del Consell Comarcal. Què en pensa d’això?
De vegades és molt fàcil, sobretot quan no s’està governant, parlar de forma grandiloqüent i amb frases populistes que després la realitat desmenteix. La realitat és que els consells comarcals a Catalunya fan una gran tasca i gestionen recursos de forma més eficaç al territori on tenen competències. El problema de la gestió pública no se soluciona eliminant els consells comarcals.

¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (0)    No(2)

+
0 comentarios