www.elllobregat.com

Entrevista a Pere Macías, president de la Fundació Cercle d'Infraestructures

“És lògic que el Baix concentri moltes necessitats: és la porta de Barcelona”
Ampliar

“És lògic que el Baix concentri moltes necessitats: és la porta de Barcelona”

Por Francisco J. Rodríguez
viernes 06 de diciembre de 2019, 09:00h
Pere Macias és el president de la Fundació Cercle d’Infraestructures i coordinador de la xarxa de Rodalies, on està treballant en el Pla de Rodalies.

Rep El Llobregat al Campus de la UPC a Castelldefels després de participar en la 17a Mesa del Cicle d’Infraestructures que organitza conjuntament amb BCN Content Factory i aquesta publicació. Sosté que la concepció de recinte universitari ha quedat “trencada” i en defensa la seva obertura a la ciutat i la comarca.

La Fundació Cercle d’Infraestructures celebra 15 anys. Estem avui millor en matèria d’infraestructures que aleshores?
Evidentment estem millor, perquè tenim infraestructures que fa 15 anys no teníem. No hi havia res de les línies 9 i 10 de metro, i molts exemples més. Malgrat la crisi, aquests anys s’han construït més infraestructures.

Ho preguntava perquè sempre diu que som experts en construir infraestructures, però no tant en tenir-ne cura i gestionar-les...
És cert que hi ha hagut una descapitalització en moltes infraestructures. Això ha estat notable en la xarxa de carreteres. Tot allò que s’ha fet referent al manteniment de les infraestructures i dels equipaments, o fins i tot de la seva utilització, no ha estat suficientment bo. Hi ha hagut moltes administracions que en tenir menys diners han fet miracles per mantenir les infraestructures, però això es nota. En general estem millor, perquè s’han posat en marxa infraestructures noves, però necessitaríem un ‘chute’ d’inversió pública en termes de conservació.

De fet, el número 2 d’Economia, Albert Castellanos, va anunciar a l’octubre precisament aquest ‘chute’, com descriu gràficament vostè, en la inversió pública per recuperar els nivells anteriors a la crisi. Són optimistes amb aquesta notícia?
És bo que els responsables de les administracions públiques siguin conscients que la inversió pública és bona i necessària. Per tant, l’anunci crec que és bo. De fet, un dels problemes que han tingut les administracions públiques és que durant uns anys no hi ha hagut pressupostos. I quan no hi ha pressupostos és una mala notícia per a la inversió pública.

Com veu el panorama en un futur immediat?
Ara sembla que en moltes administracions s’obren possibilitats que tinguin pressupostos aprovats el 2020. Amb això, la inversió pública millorarà en totes les administracions.

El Baix Llobregat és una comarca amb necessitats d’infraestructures. En aquest sentit, a la llista CAT-100 de Foment del Treball, que assenyala el centenar d’infraestructures pendents de realitzar o acabar a Catalunya, el 30% de les obres pertanyen o afecten la comarca. Està el Baix per sota d’altres territoris pel que fa a infraestructures?
És difícil fer comparacions d’aquest tipus. El que és evident és que el Baix, per tot el que s’hi concentra, és la gran porta de Barcelona al món. El Port, l’Aeroport, les sortides de les mercaderies per ampli internacional, de cinc sortides per carretera, tres són al Baix Llobregat... La comarca és la porta de Barcelona. I és lògic que moltes de les necessitats es concentrin aquí.

Què cal fer per reduir el tant per cent de retards i obres en stand by?
Al Baix s’han fet unes bones inversions, i ara el que cal és fer-ne algunes de més menudes, com els accessos viaris i ferroviaris al Port, el nou ferrocarril a l’Aeroport... Són peces més petites comparades amb el que s’ha fet, però són molt necessàries.

Actuacions que han de donar resposta als reptes de futur. Hi ha estudis que indiquen que en una dècada la regió metropolitana tindrà prop de 400.000 habitants més. És evident que calen més infraestructures, però hi ha risc de malmetre el medi natural, en especial el Parc Agrari i el Delta, espais molt preuats i amenaçats per vies i ciment.
La planificació és clau. Ara s’estan fent plans importantíssims com el Pla Director Urbanístic, el Pla Director d’Infraestructures, nosaltres des de Renfe i Adif estem elaborant el Pla de Rodalies... I crec que tots ells coincideixen en una cosa: que tota aquesta nova mobilitat ha de ser sostenible.

Més infraestructures vol dir més ciment i ocupació del territori?
Totes les actuacions previstes en xarxa ferroviària no tenen cap afectació en els espais naturals. S’aprofiten els corredors o vies existents. Un dels avantatges del transport guiat és que consumeix molt menys territori que les carreteres i autovies. Si mirem una foto aèria del Baix, veurem autovies, autopistes i rondes que suposen un consum de territori absolutament brutal, però si ho compares amb la xarxa ferroviària gairebé ni les veus. Sempre dic que Rodalies és la clau de la mobilitat metropolitana sostenible.

¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (0)    No(0)

+
0 comentarios