En Joan Portals és el Comissari Cap dels Mossos d'Esquadra de la Regió Metropolitana Sud, que inclou L'Hospitalet i les comarques del Baix Llobregat, el Garraf i l'Alt Penedès, des de juliol de 2018. Llicenciat en Criminologia i en el cos des de 1985, ha viscut el desplegament dels Mossos per tota Catalunya. En un any anòmal, marcat per la pandèmia de la covid-19, Portals destaca que, tot i les dificultats, en cap moment han deixat de prestar servei a la ciutadania i que, gràcies a la feina realitzada i al Pla d'Estiu, els fets delictius han disminuït a la regió.
Com s'està vivint aquest any tan excepcional, determinat per la covid-19, a la comissaria de Mossos d'Esquadra de la Regió Metropolitana Sud? Quina ha estat l'afectació?
De cara al ciutadà no ha afectat, el servei l'hem continuat donant exactament igual. És evident que internament hem tingut persones afectades. En aquest cas, la regió ha tingut un 11% de casos de covid-19, que és més o menys la mitjana que hi ha hagut a tot el cos. Sí que ens ha afectat en tant que hem hagut d'activar tots els protocols interns perquè no hi hagués un augment de positius i, a la vegada, els protocols adients que s'han aplicat a la resta de la població: mascaretes, rentat de mans, reunions telemàtiques, etc. Per tant, la sistemàtica sí que ha canviat una mica, però el servei públic que hem donat a la ciutadania no s'ha vist afectat.
Té la impressió que durant aquests mesos la ciutadania ha requerit menys els seus serveis a causa de la pandèmia?
Els ha variat: durant el període de confinament l'activitat delictiva es va reduir molt i vam derivar els serveis a altres circumstàncies, la majoria relacionades amb situacions de conflictivitat veïnal i situacions que violaven la normativa que els governs havien establert per contenir el virus.
Hi ha hagut un repunt de l'activitat delictiva després del confinament, quan les persones que es dediquen a aquestes activitats van haver de reduir-les o aturar-les?
Durant el confinament els fets delictius van baixar més d'un 50%, una tendència generalitzada a tota Catalunya. És cert que, a partir del moment que es reobre la mobilitat, hi ha un augment d'aquests fets delictius, però, en qualsevol cas, no iguala la xifra que es va registrar l'any passat durant el mateix període. Des de gener fins ara, hem reduït un 9,5% els fets delictius.
Tema ocupes. Creu que hi ha hagut un augment de la seva activitat després del confinament?
Això diuen les dades. En els últims mesos, no només en aquesta regió, sinó en el conjunt de Catalunya, hi ha hagut un augment d'ocupacions. És un tema que té el seu procediment i nosaltres només podem actuar a instàncies judicials. En alguns moments no podem actuar com a la gent li agradaria perquè ho hem de fer dins del marc legal. Nosaltres podem actuar de manera immediata si el fet delictiu és flagrant, però si no hem de respectar els procediments judicials i administratius.
Poc després de sortir del confinament, es va activar el Pla d'Estiu. En què consisteix i quines són les seves accions més rellevants?
El Pla d'Estiu, que l'any passat ja ens va donar bons resultats, consisteix a fer una anàlisi dels fets delictius que tenen més incidència a la regió, que són els robatoris en domicilis, robatoris a l'interior de vehicles, furts i robatoris violents a la via pública, englobat també en el marc de l’oci nocturn, i establir uns objectius de reducció a les diferents comissaries de la regió. Tot plegat, es tradueix en una sèrie d'accions que compten amb dotacions de seguretat ciutadana, dotacions de paisà i dotacions d'ordre públic en aquells llocs on hi ha més incidència, especialment en els municipis costaners, on hi ha més oci nocturn. En el marc d’aquestes accions, s'estableixen controls a llocs molt concrets i específics, estratègics, de la xarxa viària i el transport metropolità a fi i efecte de poder neutralitzar i detectar persones amb intencions delictives. En el cas dels robatoris en domicilis, això ho hem complementat amb l'helicòpter, que també ens ha donat bons resultats. Amb tota la recopilació d'informació que es realitza durant aquestes accions, les unitats d'investigació treballen i aconsegueixen desarticular organitzacions criminals. Aquest dispositiu també ens ha permès detectar in fraganti gent que intentava cometre fets delictius, especialment relacionats amb robatoris en domicilis.
Quines són les zones més afectades del Baix Llobregat per robatoris en domicilis?
Si ho mirem estadísticament, els territoris més afectats de la regió són L'Hospitalet i el Garraf. En el conjunt del Baix Llobregat, hi pot haver alguna comissaria que despunti una mica per sobre de la resta, però són números bastant estandarditzats i dintre de la normalitat. És cert que la zona sud de la comarca i més propera a l'entorn metropolità de Barcelona tindria una mica més d'afectació.
Particularment, L’Hospitalet de Llobregat, el segon municipi de Catalunya en nombre d’habitants, està a tocar amb altres municipis on hi ha un flux de moviment molt important, té Barcelona al costat i la xarxa de metro... Això fa que sigui la comissaria de la regió on la xifra de fets delictius és més elevada. En qualsevol cas, també hem reduït el nombre de fets delictius al municipi amb els plans de patrullatge específics i planificats, conjuntament, amb la Guàrdia Urbana del municipi i el treball conjunt amb l’Ajuntament de L’Hospitalet de Llobregat i altres entitats i serveis de la ciutat.
Quin és el modus operandi dels lladres de domicilis? Acostumen a robar a cases buides o és indiferent?
En aquesta regió no s'estan produint robatoris en domicilis mentre la gent hi és a l'interior. Ha pogut haver-hi algun cas aïllat, però no és més que això. Per tant, els modus operandi són l'escalament i el trencament parcial o total de la porta d'entrada dels domicilis. Per això, el Pla d'Estiu també contempla un contingent de consells de seguretat a immobiliàries, associacions de veïns i escales, ja que la seva aplicació pot estalviar d'algun ensurt.
Les accions del Pla d'Estiu per prevenir robatoris en domicilis estan donant els resultats esperats?
Sí, les dades així ens ho diuen. Si agafem el període del Pla d'Estiu, que comença al juliol i acaba al setembre, els robatoris en domicilis han baixat un 20% respecte a l'any anterior i, si agafem del gener al juliol, un 23%. A més a més, en el que portem de 2020 hem detingut 24 persones de diferents organitzacions criminals i la majoria han ingressat en presó a instàncies de l'autoritat judicial. Per tant, els resultats són bons i tots els objectius del Pla d'Estiu, que són els robatoris en domicilis, els robatoris a l'interior de vehicles, els furts i els robatoris violents a la via pública, s’estan aconseguint, ja que les dades mostren un descens en totes aquestes tipologies delictives; la feina preventiva que s'ha fet està donant el seu fruit.
Quins consells de seguretat donaria a la població?
El consell que donaria, valgui la redundància, és que es faci ús dels consells. Si se seguissin minimitzaríem molts dels fets delictius que es denuncien. Aquests consells estan a l'abast de tothom a la web de Mossos d'Esquadra. Així mateix, des de les Oficines de Relacions amb la Comunitat de les diferents comissaries del territori, en contacte proper i constant amb tots els representants socials existents al territori, com per exemple associacions de veïns, casals de gent gran, administradors de finques, gremi d’hotels i restauració, entre d’altres, detectem els problemes i les necessitats que afecten la ciutadania en matèria de seguretat i creem programes de proximitat, amb clara vocació didàctica i preventiva, per tal de donar respostes particulars a cada problema concret.