www.elllobregat.com

L’Arxiu Municipal incorpora dos documents molt valuosos per a la història de Molins de Rei

L’Arxiu Municipal incorpora dos documents molt valuosos per a la història de Molins de Rei
miércoles 23 de julio de 2014, 13:48h
L’Arxiu Municipal ha ingressat dos nous documents de gran vàlua per al coneixement històric de Molins de Rei. Es tracta de l’adquisició d’un pergamí de 1522, el document més antic que es conserva a l’Arxiu Municipal, i la donació del padró de veïns de 1852, el registre d’habitants més antic de la vila.
Molins de Rei, 7 d'octubre- El manuscrit sobre pergamí, redactat en llatí, tracta sobre la confirmació de Lluís Pou, donzell de Barcelona, com a propietari de les terres, dels habitants, dels drets i també dels castells d’Olorda i Ciuró i l’Honor de Reguers (antigues senyories actualment incloses dins el terme municipal de Molins de Rei). En el text també es revoca l’antiga concessió de Ferran II, de 1481, a favor de Lluís i Ofresina de Relat. El manuscrit és donat per Pere de Cardona, aleshores lloctinent i capità general de Catalunya, a Barcelona, el 20 de maig de 1522.

El pergamí, d’un format de 27 per 55 cm, ha estat restaurat pels tècnics de l’Arxiu Nacional de Catalunya, que han pogut conservar també la cinta i les restes del segell de cera original, que era el tipus de signatura utilitzada en els documents oficials de l’època.

El padró de veïns de 1852, antecedent de l’actual padró municipal d’habitants, relaciona les persones residents a Molins de Rei ordenades pel primer cognom del cap de família. De les gairebé 1.500 persones que hi consten, s’indica nom i cognoms, adreça, edat, estat civil i professió. Malauradament, però, el padró es troba incomplet, ja que la relació s’inicia amb el cognom Albanell i finalitza amb el cognom Olivella. Pel que fa a les seves característiques físiques, es tracta d’un llibre enquadernat de 250 fulls i d’un format aproximat al DIN-A4, que presenta un estat de conservació força bo.

Tenint en compte que el padró més antic que es conserva és de l’any 1870, que els llibres del Registre Civil s’inicien també en aquests anys i que els registres parroquials van desaparèixer l’any 1936, aquest padró de 1852 ens permetrà disposar d’informació continuada sobre l’evolució demogràfica des de mitjan segle XIX, i avançar en vint anys les possibles recerques genealògiques de les famílies de Molins de Rei a partir de documents de l’Arxiu Municipal.



¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (0)    No(0)

+
0 comentarios