www.elllobregat.com
Es reprenen els treballs d’instal·lació de l’ascensor de Can Buxeres a L’Hospitalet
Ampliar

Es reprenen els treballs d’instal·lació de l’ascensor de Can Buxeres a L’Hospitalet

sábado 07 de octubre de 2023, 20:00h
Després de la construcció de l’estructura metàl·lica i la passarel·la, els treballs es van aturar per problemes de l’anterior adjudicatària. L’elevador millorarà l’accessibilitat al parc des de Sanfeliu, comunicant el carrer de la Riera del Canyet amb l’esplanada del carrer de l’Aviació.

Les obres d’instal·lació d’un ascensor per millorar l’accessibilitat al parc de Can Buxeres s’han reprès, una vegada adjudicat el projecte d’acabament dels treballs a una nova empresa encarregada de finalitzar les obres que es van aturar per problemes de l’anterior adjudicatària. L’obra civil ja està pràcticament finalitzada i en les properes setmanes es muntarà l’edicle i l’ascensor. La previsió és que pugui entrar en funcionament a finals de novembre.

En el moment de la suspensió, ja s’havia executat el gruix del moviment de terres, l’estructura de l’ascensor, la passarel·la per a vianants i la modificació de la xarxa de clavegueram a l’àmbit d’afectació de les obres.

La posada en marxa de l’ascensor, una antiga reivindicació veïnal, millorarà l’accessibilitat al parc de Can Buxeres des de la banda inferior del barri de Sanfeliu. L’elevador s’instal·larà en la part baixa del carrer de la Riera del Canyet i comunicarà amb l’esplanada que dona accés al carrer de l’Aviació.

Aquest tram, amb un fort pendent de nou metres, està actualment connectat per una escala de cinc trams i 60 esglaons i una altra, més a l’interior del parc, de quatre trams i 48 esglaons, fet que dificulta l’accessibilitat a la zona des de la banda inferior del barri de Sanfeliu, especialment a les persones amb mobilitat reduïda.

L’ascensor, amb cabina panoràmica i capacitat per a 11 persones, farà un recorregut de 9,30 metres i tindrà dues parades. La cabina estarà dotada amb il·luminació de tecnologia led, portes automàtiques d’obertura central, alarma i càmeres de seguretat, mecanisme de rescat automàtic i polsadors electromecànics que incorporen el sistema braille.

També hi haurà, davant de les portes d’accés, senyalització de l’ascensor per a les persones invidents, amb franges de paviment tàctil a terra. I per facilitar els accessos a l’elevador a persones amb cadira de rodes, en les zones pròximes se substituirà l’actual paviment de sorra per un de formigó.

Tenint en compte consideracions de perspectiva de gènere en l’espai públic, el tancament de l’estructura de l’ascensor serà vidriat per optimitzar la relació visual entre l’interior i l’exterior, i la caixa contenidora estarà equipada amb una làmina de protecció contra actes vandàlics.

La ja construïda passarel·la per a vianants, de 16,40 metres de longitud i un voladís de 3 metres, comunicarà la parada superior de l’elevador amb el carrer de l’Aviació. El projecte també inclou la creació d’itineraris accessibles i el reforç de l’enllumenat del parc als voltants de l’estructura de l’ascensor, així com la reposició de la jardineria i les xarxes de reg.

El projecte d’acabament de l’ascensor té un pressupost de 294.000 euros.

Un projecte local alterat pel context econòmic global

La història de l’ascensor de Can Buxeres és la demostració evident de com un projecte local es pot veure afectat pel context global. L’Ajuntament de L’Hospitalet va decidir, l’any, 2018 instal·lar un ascensor per salvar el considerable pendent del terreny. Un any després, per primavera, els treballs es van adjudicar a l’empresa Hpsa Construcción y Servicios Medioambientales per un valor de 263.933 euros més IVA.

Les obres van començar però al mes de març del 2020 es van haver d’aturar. El motiu? La irrupció de la pandèmia de la Covid-19 va paralitzar totes les actuacions de l’administració pública.

La situació va afectar a milers d’obres a Espanya però el veritable problema d’aquesta obra va arribar quan es van aixecar les restriccions. L’empresa va entrar en concurs de creditors i no va poder continuar una obra que, això sí, va deixar blindada a nivell de seguretat. L’Ajuntament va iniciar un nou procés de licitació per finalitzar l’obra però va quedar desert. Per què? Doncs per què per llei només es van poder actualitzar els preus del 2018 amb l’IPC i per culpa de la guerra d’Ucraïna i la posterior inflació dels subministraments, el preu de l’acer estava ja pels núvols, va pujar un 20% durant l’any 2022, i cap empresa va voler assumir el risc de finalitzar l’obra en aquelles condicions econòmiques.

¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (0)    No(0)

+
0 comentarios