El nou alcalde, fill de Pubilla Cases, va ser investit el 15 de juny i agafa el relleu de Nuría Marín, que portava 16 anys en el càrrec. Cohesió urbana i social, convivència i seguretat, serveis públics de qualitat, emergència climàtica i desenvolupament econòmic formen el seu full de ruta.
David Quirós, hospitalenc nascut l’any 1974 a Pubilla Cases, és des del passat 15 de juny el nou alcalde de L’Hospitalet després d’agafar el relleu de Núria Marín, que portava 16 anys en el càrrec. És el quart alcalde de la ciutat des del restabliment de la democràcia, l’any 1979, després de Juan Ignacio Pujana, Celestino Corbacho i Núria Marín. El nou alcalde, en el seu discurs d’investidura, va assegurar que “és el moment de menys urbanisme i més humanisme” a la ciutat per què vol que L’Hospitalet sigui el millor lloc per viure: “És hora d’humanitzar la ciutat, de tenir cura de les petites coses, aquelles que, sumades, ens converteixen en una gran ciutat”.
David Quirós, regidor des de l’any 2016, ha estat fins el passat 15 de juny tinent d’alcaldia de Serveis a les Persones amb competències d’innovació, educació, cultura, esports i gent gran. Entre d’altres, ha impulsat projectes com ara L’Hospitalet 6.0, per la transformació digital urbana, i el Districte Cultural de L’Hospitalet. També va ser regidor de districte al barri de Santa Eulàlia. Ara afronta el repte més gran de la seva vida: Obrir una nova etapa a l’alcaldia de L’Hospitalet, el segon motor econòmic de Catalunya.
El nou alcalde vol impulsar un gran pacte per a L’Hospitalet 2030-2050 en el que es marca cinc prioritats: la cohesió urbana i social; l’emergència climàtica; els serveis públics de qualitat; la convivència i la seguretat, i el desenvolupament econòmic.
La cohesió urbana i social
“La meva prioritat serà la de desenvolupar un programa d’intervenció integral al territori que conforma el Samontà, des de la Torrassa fins a Pubilla Cases. Un espai que representa el 16% del nostre territori i on viuen el 50% dels nostres veïns i veïnes”, ha dit Quirós, que ha anunciat la posada en marxa del primer Pla d’Habitatge de L’Hospitalet. La ciutat té un parc d’habitatges envellit, amb el 87% dels edificis construïts durant el franquisme, i tenen, per tant, més de 50 anys. “Hem d’apostar per la rehabilitació i la dignificació de l’habitatge”, ha explicat el nou alcalde.
L’emergència climàtica
Cal fer servir totes les eines per tal de mitigar els seus efectes i garantir que aquesta nova realitat no generi més desigualtats. “Hem de transformar la ciutat per convertir les grans avingudes en bulevards grans i moderns, espais del segle XXI que comuniquen els barris i fan ciutat. El meu objectiu és que cada família disposi d’un espai de proximitat verd i saludable a menys de cinc minuts de casa seva”, ha afirmat el nou alcalde.
Els serveis públics de qualitat
El tercer gran repte és la ciutat dels 15 minuts, on cada barri funcioni com una petita ciutat. Això vol dir equipaments i serveis públics de primera qualitat a prop de casa. “Em comprometo a posar en marxa un pla de xoc per diagnosticar, mantenir i millorar els equipaments municipals, prioritzant les escoles i el seu manteniment, L’educació és el gran pilar on comença a construir-se una societat democràtica, justa i igualitària”, assegura Quirós.
La convivència i la seguretat
“Els incívics han de saber que a L’Hospitalet no tindran cabuda”. Aquest és el primer missatge que ha volgut donar l’alcalde en els seus primers dies de mandat. Quirós no només s’ha compromès a construir una nova comissaria per a la Guàrdia Urbana a L’Hospitalet sinó que ha deixat molt clar que la seguretat i la convivència, les dos grans preocupacions que expressa la ciutadania any rere any al Baròmetre de la ciutat, seran una de les seves màximes prioritats. “Sense seguretat, sense prevenció i sense un espai públic net i en bon estat, la convivència se’n ressent. Garantirem la seguretat alhora que serem ferms reclamant reformes legals i més recursos per lluitar contra la multireinciència, les ocupacions mafioses i el mal ús que fan alguns dels patinets a la ciutat”, explica.
Desenvolupament econòmic
L’Hospitalet vol ser la ciutat del coneixement i la creativitat. El coneixement arriba amb la llum verda que s’ha donat al BioClúster d’Innovació i Salut de Bellvitge. “L’activitat de la Universitat de Barcelona, l’Hospital Universitari de wBellvitge, l’ICO i l’IDIBELL són un exemple del potencial de L’Hospitalet per esdevenir una ciutat del coneixement”, defensa Quirós.
L’aposta per la creativitat arriba de la mà del Districte Cultural i del projecte de transformació digital L’Hospitalet 6.0. “El Districte Cultural amb la presència d’artesans, petits creadors i l’arribada d’artistes com la Rosalia, és un altre motor de creativitat i desenvolupament econòmic”, conclou el nou alcalde de la segona ciutat de Catalunya. III