Són un protocol marc de protecció d’infants i adolescents, i la Guia breu “Esport segur” del Consell Català de l’Esport i altres entitats. Es tracta de dues noves eines “molt potents” que es posen a disposició del sector i impulsades pel Departament d’Esports.
El conseller d’Esports, Berni Álvarez, va presentar al Centre d’Alt Rendiment de Sant Cugat del Vallès el “Protocol marc de protecció d’infants i adolescents davant les violències en l’àmbit esportiu” i la Guia breu “Esport segur. (Re) conèixer, parlar i actuar” davant la presència de més de 150 persones del sector esportiu català.
El conseller va assegurar que els dos documents són “eines molt potents” i apel·lava a la “responsabilitat del teixit esportiu català per fer-los servir” al costat de l’administració. Berni Álvarez va afegir que és necessari que clubs, federacions, consells esportius, Ajuntaments i altres entitats tinguin clars aquests instruments i “l’aprofitin i li donin la importància que es mereix”.
El protocol, elaborat pel Consell Català de l’Esport i la Fundació Vicki Bernadet, neix amb la finalitat de tenir mecanismes que garanteixin la protecció d’infants i adolescents davant situacions de violència i de construir un entorn segur en l’àmbit esportiu per aquests col·lectius.Tal com va explicar la responsable de Relacions Institucionals de la Fundació Vicki Bernadet, Pilar Polo, la creació d’aquest protocol marc respon a l’obligatorietat que marca la Llei orgànica 8/2021, de 4 de juny, la qual estableix en l’àmbit de l’esport la necessitat de comptar amb protocols d’actuació enfront d’indicis d’assetjament escolar, ciberassetjament, assetjament sexual, violència de gènere, suïcidi, autolesió i qualsevol altra forma de violència, i també la necessitat de comptar amb la figura del delegat o delegada de protecció per assessorar i ajudar a aconseguir el funcionament correcte d’aquests protocols.
El document relaciona les diferents tipologies de violència que poden donar-se o detectar-se en un entorn esportiu i aborda com aplicar accions de sensibilització i prevenció, la detecció i la primera actuació, i pautes per intervenir un cop es coneix un cas de violència patit per una nena, nen o adolescent.
El Protocol és d’aplicació per a tot el personal, entitats o organismes que treballin o col·laborin en l’àmbit de l’activitat física i de l’esport per a infants i adolescents. Les entitats esportives hauran d’adaptar el protocol marc a les seves característiques pròpies i fer-ne difusió per que totes les persones vinculades que tinguin contacte amb menors el coneguin i ratifiquin.
Trencar el silenci sobre la violència sexual en l’esport
Pel que fa a la guia breu “Esport segur. (Re) conèixer, parlar i actuar”, es tracta d’un document que actualitza la guia publicada el 2020 pel Consell Català de l’Esport amb la col·laboració de la Universitat de Vic, i exposa de manera planera i visual el paper clau de les entitats esportives per conscienciar, visibilitzar i elaborar plans d’actuació que treballin en la prevenció, la detecció i l’abordatge de la violència sexual en contextos esportius.
La responsable en matèria de gènere i programes esportius transversals del Consell Català de l’Esport, Blanca Nualart, va exposar que la guia explica les diverses formes en què es manifesta la violència sexual i proposa actuacions que les entitats poden dur a terme tant per prevenir i detectar casos com per reaccionar-hi. La voluntat és trencar el silenci i revertir la sensació de tabú sobre aquest tema, i de saber com intervenir quan es produeixi una acció violenta que afecti homes, dones o joves esportistes.
Durant l’acte, també hi van intervenir el secretari general del Departament d’Esports, Abel García, així com representants d’entitats i organismes vinculats a aquest àmbit. Així, Rosa Llorens, especialista en igualtat en l’esport, va exposar el model que s’aplica al BM Granollers; Araceli Jorba, mossa de la Unitat Central de Proximitat i Atenció a la Ciutadania del cos de Mossos d’Esquadra, va donar eines i recursos del Pla de prevenció de l’activitat física i l’esport, i Susanna Soler, coordinadora del grup de recerca GISEAFE i professora de l’INEFC Barcelona, va parlar sobre la relació entre espais segurs i igualtat i equitat. III