www.elllobregat.com
Descobreix el secret submergit millor guardat. Els tresors del Mediterranean Diving Show de Cornellà
Ampliar

Descobreix el secret submergit millor guardat. Els tresors del Mediterranean Diving Show de Cornellà

Por Anabel Castillo Ruiz
viernes 04 de abril de 2025, 18:00h
El Mediterranean Diving Show, l’esdeveniment de referència pels amants del busseig de Cornellà ha arribat a la vinticinquena edició. La fira, que es va deslliurar del Saló Nàutic, ha ocupat més de 8.000 metres quadrats de superfície i ha reunit 140 expositors del sector

A l’Estartit, a pocs quilòmetres de la costa, s’amaga un dels secrets millor guardats del Mediterrani. Un paradís subaquàtic i una de les millors zones de busseig d’Espanya i Europa.. Es tracta del Parc Natural de Montgrí, les illes Medes i el Baix Ter, un espai protegit que s’ha convertit en punt de referència a escala internacional. Però aquest no és l’únic racó on gaudir del busseig a Catalunya. Tal com assenyala Laura de Miguel, adjunta de gerència de la Federació Catalana d’Activitats Subaquàtiques (FECDAS), “Catalunya compta amb un entorn marí excepcional i una gran diversitat de punts d’immersió al llarg de tot el seu litoral”. I per descobrir aquest món marí inexplorat per a molts, ens n’hem d’anar a la Fira de Cornellà de Llobregat on s’han presentat aquest passat mes de març en una fira els secrets subaquàtics millor guardats de Catalunya. Concretament, s’ha fet al Mediterranean Diving Show (MDS), l’esdeveniment de referència a Catalunya pels amants del busseig i també pels curiosos de l’esport. I és que justament el MDS celebrava enguany el seu 25è aniversari, ocupant més de 8.000 metres quadrats de superfície i reunint més de 140 expositors del sector, la qual s’ha convertit “en l’edició més internacional en la història, amb un èxit rotund de públic”, avança l’organització.

“La Fira va néixer com el primer Saló Monogràfic del Submarinisme a Espanya, ja que fins aleshores no existia cap esdeveniment dedicat exclusivament a aquest sector”, explica Ernest Marco, gerent del MDS. A la dècada dels noranta, el submarinisme tenia presència dins el Saló Nàutic de la Fira de Barcelona, però el sector reclamava una fira pròpia. Tanmateix, no va ser fins a l’any 2000, quan es va celebrar la primera edició del Saló de la Immersió. Des de llavors, l’esdeveniment ha crescut significativament. “Vam començar amb 40 expositors i, en aquesta edició, ja hem comptat amb 140”, destaca Marco.

Marques de renom internacional

La Federació Catalana d’Activitats subaquàtiques, una de les participants habituals de la Fira de Cornellà, ha compartit espai amb marques de renom internacional dins el sector. Com Cressi, firma italiana líder en el disseny i producció de material de busseig, i PADI, una de les principals associacions professionals d’instructors de busseig. A més, enguany la Fira ha comptat amb un 26% d’expositors nous. Però no només això… Aquesta última edició ha destacat per la gran presència de participants internacionals, amb més de 27 expositors procedents de 20 països diferents. Tal com indica Ernest Marco: “Aquesta edició és la més global de totes les que hem organitzat, ja que hem comptat amb la participació d’expositors procedents de quatre continents diferents. Hem tingut representants d’Àsia (Japó, Filipines, Indonèsia, Singapur, Aràbia i Jordània), d’Àfrica (Egipte,Cap Verd, Moçambic i les Maldives), d’Amèrica (Estats Units i Mèxic) i d’Europa (Itàlia, França, Finlàndia, Portugal…)”.

I tot això succeeix en un moment en què les activitats subaquàtiques estan guanyant pes al territori. De Miguel, com a representant de FECDAS, destaca, per exemple, el Campionat Mundial de Fotografia i Vídeo Subaquàtic, que se celebrarà a l’Estartit del 6 al 12 d’octubre. Aquesta competició tindrà lloc al idíŀlic Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter. A més, en el marc d’aquest esdeveniment, es disputarà el primer Campionat del Món de Fotografia Submarina Inclusiva, una competició pionera en què persones amb discapacitat d’arreu del món podran capturar imatges sota l’aigua.

Vuit disciplines esportives

De Miguel també traça una radiografia de les pràctiques subaquàtiques que es practiquen al territori. En l’actualitat concretament es compta amb vuit disciplines esportives, que es poden agrupar en dues grans categories: el busseig amb escafandre autònom i l’apnea. “Dins de l’apnea, més enllà de la modalitat tradicional, estan guanyant protagonisme disciplines emergents com la natació amb aletes, el rugbi subaquàtic, l’hoquei subaquàtic i la fotografia subaquàtica en apnea”. I pel que fa a el busseig, també compten amb disciplines com la fotografia i el vídeo submarins amb escafandre. A més, existeixen nombroses iniciatives centrades en la protecció del medi marí, així com en la promoció de la igualtat i la inclusió dins dels esports subaquàtics.

En aquest sentit, De Miguel revela la importància que per a ells té l’acte de federar-se. “La Federació no és només una entitat esportiva, sinó que també impulsa diversos projectes socials en àmbits com el medi ambient, la inclusió i la igualtat. Això és possible gràcies a les persones que es federen, ja que com més gent formi part, més iniciatives es podran dur a terme en aquests àmbits”. En aquest sentit, FECDAS entén que la participació dins el Mediterranean Diving Show és essencial, pel fet que aquesta a més de donar visibilitat a les activitats subaquàtiques, també visibilitzar la tasca social de la Federació. “Volem que la gent vegi que federar-se és una manera de contribuir socialment a la cura del medi marí”, afirma De Miguel.

Material reciclat i respetuós

Seguint aquesta línia de conservació marina, sostenibilitat i protecció ambiental, el Mediterranean Diving Show ha presentat com a novetat equips fets amb materials reciclats i respectuosos amb el medi ambient. Això, ha succeït en el marc de les jornades tècniques professionals del MDS (que han atret a més de 2.000 assistents) i on s’han debatut temes d’actualitat i sobre el futur del sector. Han destacat “la conferència sobre el busseig com a contribució a la protecció dels oceans, així com una altra ponència sobre la dimensió socio-econòmica de l’activitat marítima a Catalunya, un sector de gran rellevància per al territori”, comenta De Marco. A més, s’ha presentat la xarxa de monitoratge del canvi climàtic del Mediterrani, la més gran de la regió, impulsada pel projecte Observadors del Mar. I una gran novetat ha estat la presència de l’italià Umberto Pelizzari, rècord mundial d’apnea estàtica, de profunditat amb pes constant i amb pes variable. També cal destacar algunes activitats pràctiques per viure el submarinisme en directe, com la piscina del recinte, que ha acollit batejos d’immersió per a infants i demostracions d’apnea.

Els curiosos i aquells que s’han endinsat per primera vegada al saló han gaudit en directe del privilegi d’apropar-se al fascinant món subaquàtic. D’altra banda, els veterans i els amants del busseig han aprofitat una oportunitat única per preparar-se per a la temporada d’estiu. El MDS ha acomiadiat l’edició de les noces d’argent amb una “excel·lent valoració” per part del públic i un balanç “favorable” per als expositors, qui han tingut l’oportunitat de presentar les seves innovacions, comercialitzar les seves ofertes i enfortir la visibilitat i el posicionament de les seves marques. Uns bons resultats que no són aliens a l’augment del 6% del volum de negoci de les activitats marítimes (o de l’economia blava) que l’any 2023 va arribar als 111 milions d’euros, segons un estudi presentat dins del MDS. III

¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (0)    No(0)

+
0 comentarios