www.elllobregat.com
L'Arxiu Municipal penja a Internet la premsa local i demana la col·laboració ciutadana per recuperar-ne nous exemplars

L'Arxiu Municipal penja a Internet la premsa local i demana la col·laboració ciutadana per recuperar-ne nous exemplars

miércoles 23 de julio de 2014, 13:48h
Ja es poden consultar a Internet les publicacions periòdiques editades a Molins de Rei entre 1843 i 1938, i també les publicades per la revista El Llaç entre 1957 i 2001
Molins, 3 de maig- Aquests números es conserven a l'Arxiu Municipal de Molins de Rei, una vegada finalitzats els treballs de tractament i de digitalització previs.

Amb aquesta actuació, l'Arxiu Municipal posa a disposició pública via web (http://xacpremsa.cultura.gencat.cat/pandora/molins.html), per primera vegada, més d'onze mil pàgines digitalitzades, amb opcions de cerca i consulta íntegra dels documents. Per l'ampli i continuat abast temàtic i cronològic de la premsa digitalitzada, que permet disposar de la visió periodística de l'evolució de Molins de Rei al llarg de més d'un segle, l'accés a aquesta documentació digitalitzada es converteix en consulta obligada per a la realització d'estudis i recerques sobre Molins de Rei, com també per al mateix gaudi cultural de la ciutadania.

En concret, es tracta de 575 números, 336 dels quals corresponen a El Llaç entre 1957 i 2001 (de 2002 i fins a 2008 es pot consultar a Premsa Comarcal Digital - ACPC) i 239 a les 16 publicacions periòdiques editades a Molins de Rei l'any 1843 (La Verdad) i entre 1897 i 1938 (El Eco del Llobregat, El Llobregat Federal, El Filtro, Enllà, Festa, Esclat Català, Guia de Molins de Rei català-esperanto, Àmfora, Foment, Germanor, Camins, Vida Social, Abrandament, Espartacus i Estudi), integrants de la “Col•lecció Hemeroteca Local de Molins de Rei”, que es conserva a l’Arxiu Municipal.

Els treballs de digitalització es van desenvolupar entre el juny i el desembre de l’any passat dins el projecte de digitalització del patrimoni documental de Catalunya, inclòs en els plans extraordinaris d’ocupació local. Les tasques de digitalització han estat possibles gràcies a la cessió i donació prèvies d’exemplars per part de persones i entitats de Molins de Rei, i la fusió en una única col•lecció dels exemplars existents al Museu i a l’Arxiu, i ha comportat també tasques de descripció dels números i de les capçaleres. La digitalització es va dur a terme en col•laboració i a les dependències de l’Arxiu Comarcal del Baix Llobregat, dependent del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya. La seva col•laboració ha permès disposar d’una versió digital per a preservació i d’una altra versió digital que incorpora reconeixement de caràcters per a consulta on-line, a partir del seu cercador, XAC_premsa (http://xacpremsa.cultura.gencat.cat/).
¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (0)    No(0)

+
0 comentarios